RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bestialsk dobbeltdrapsmann hjalp Toska

Sist oppdatert:
49-åringen drepte og parterte to menn etter en krangel om ranspenger. Nå er han en av Nokas-bakmennene ingen vil tyste på.

STAVANGER (Nettavisen): Nettavisen kan i dag avsløre en av bakmannene etter Nokas-ranet i Stavanger. Flere kilder, politiets etterforskning, og dommen i Stavanger tingrett bekrefter at mannen har vært involvert i Nokas-saken. Ingen har til nå våget å navngi vedkommende.

Partert med motorsag
3. desember 1990 blir to menn skutt og drept i en leilighet på Torshov i Oslo. Den ene blir skutt i hodet. Den andre i brystet. Likene blir partert med en elektrisk motorsag, og dumpet på Oslos største søppelfylling - Grønmo. Drapet blir i avisene omtalt som Grønmo-drapet.

Tre dager før det bestialske drapet blir DnBs filial på Sinsen ranet av en mann med nisselue. Mannen får med seg 240.000 kroner i ransutbytte.

Her på Grønmo søppelfylling dumpet 49-åringen og hans kamerat de parterte likene i 1991. Kameraten ble frikjent for å ha hjulpet til med å dekke over en kriminell handling, da han selv meldte seg for politiet og fortalte om drapet.
Her på Grønmo søppelfylling dumpet 49-åringen og hans kamerat de parterte likene i 1991. Kameraten ble frikjent for å ha hjulpet til med å dekke over en kriminell handling, da han selv meldte seg for politiet og fortalte om drapet.

Ett år senere, like etter nyttår 1991, går politiet i Oslo ut med en etterlysning på en da 34 år gammel mann fra Bodø. Det skjer etter at kameraten har fortalt politiet at han ble tvunget til å hjelpe til med likdumpingen.

Da de bankansatte i DnB på Sinsen ser bildet av 49-åringen, kjenner de igjen sin ransmannen og kontakter politiet.

21 år
Kort tid senere blir mannen tatt i Pattaya i Thailand. Han nekter både for drapene og ranet. Bodø-mannen blir dømt til 21 års fengsel og fem års sikring. Ifølge dommen skal en krangel om ranspengene ha vært motivet for dobbeltdrapet. Sikringsdommen blir senere opphevet av Høyesterett, men dommen på 21 år blir stående.

Var i Stavanger
19. april 2004 ankommer to menn til Dan Pettersens leilighet i Nedre Dalgate i Stavanger. De to skal hente 57 millioner kroner pakket i pappesker kjøpt på Ikea. Pengene stammer fra Nokas-ranet.

Flere kilder forteller til Nettavisen at den ene av de to er den 49 år gamle rans- og drapsmannen fra Bodø.

Nokas-tiltalte Dan Pettersen utstyrte seg med pistol da 49-åringen og en annen person kom for å hente ranspengene to uker etter Nokas-ranet.
Nokas-tiltalte Dan Pettersen utstyrte seg med pistol da 49-åringen og en annen person kom for å hente ranspengene to uker etter Nokas-ranet.

I sin nye forklaring i Gulating lagmannsrett fortalte Dan Pettersen at David Toska hadde advart ham mot de to. Toska stolte ikke på dem. Dan Pettersen tok ingen sjanser og utstyrte seg med en ladd pistol som han plasserte i bukselinningen bak på ryggen da de to kom på døra.

De to mennene forsvinner med pengene i en sølvgrå Mercedes. Denne tilhører samboeren til den Nokas-tiltalte skipperen William Pettersen.

Neste dag kommer William Pettersen selv til Nedre Dalgate. Han kjører en rød og blå lastebil. Skipperen sa i retten torsdag at pappeskene lå innpakket i presenning i lastebilen da han kom til Nedre Dalgate. Dan Pettersen hjelper skipperen med å losse mellom 15 og 20 bager inn i lastebilen. I bagene lå ransutstyr og våpen. William Pettersen kjører til kaia i Stavanger og leverer lastebilen til to menn. Skipperen nekter å navngi de to personene, men etter det Nettavisen erfarer, er den ene av dem 49-åringen. De to mennene overtar da lastebilen, forklarte skipperen i retten torsdag.

Siden har ingen sett dem.

William Pettersen, også kjent som skipperen, innrømmet for første gang torsdag at han var med å hente ransutstyr i Nedre Dalgate etter ranet.
William Pettersen, også kjent som skipperen, innrømmet for første gang torsdag at han var med å hente ransutstyr i Nedre Dalgate etter ranet.

Hjalp skipperen
William Pettersen skjønner da han kommer til Stavanger i april at oppdraget har med Nokas-ranet å gjøre. Men han utfører likevel ordren som han har fått. Pressmiddelet er et lån skipperen skyldte Toskas bestevenn, William Ellingsen.

Mannen som formidlet kontakt mellom skipperen og Ellingsen var den drapsdømte Bodø-mannen. Skipperen og 49-åringen ble kjent i fengselet på Bastøy i 2002. Skipperen sonet en smuglerdom mens 49-åringen hadde sittet 11 av sine 21 år for drap. Han skulle snart løslates. De to ble gode venner, og da de kom ut hjalp Bodø-mannen sin blakke skippervenn med flere lån på til sammen 35.000 kroner fra William Ellingsen.

To måneder før Nokas-ranet blir Ellingsen skutt og drept under en torpedofest i Oslo. Men noen i ransmiljøet overtar gjelden og ringer skipperen med krever at han måtte samarbeide i forbindelse med en jobb i Stavanger. Skipperen låner bort lastebilen sin, og får senere ordre om å komme til Stavanger i sin egen bil.

Selv nekter William Pettersen for at han kjørte lastebilen med den verdifulle lasten tilbake til Østlandet, og at han først noen dager senere får beskjed om å hente lastebilen utenfor Drammen.

- Besøkte Toskas leilighet
I mars 2004, en måned før Nokas-ranet, tilbyr William Pettersen sin drapsdømte venn å kjøre ham fra Drammen til Stavanger. Ifølge Pettersen var dette fordi 49-åringen mistet både toget og flyet til Stavanger. Pettersen har forklart at kameraten sa han skulle på et seminar i Stavanger i forbindelse med studiene.

Nokas-etterforskerne sjekker opp skipperens opplysninger, men finner ut at 49-åringen verken er registrert som student, eller at det var et seminar i Sandnes den aktuelle dagen. Politiet mener derimot at det var et planleggingsmøte før Nokas-ranet denne dagen.

I dommen fra tingretten mener man at 49-åringen, som var en nær venn av William Ellingsen og en bekjent av David Toska, var på besøk i Toskas leilighet i Skjeneholen den aktuelle datoen.

Toska innrømmet i tingretten at han kjenner 49-åringen, men nektet å fortelle hvilket forhold de to har.
Toska innrømmet i tingretten at han kjenner 49-åringen, men nektet å fortelle hvilket forhold de to har.

Ifølge opplysninger Nettavisen har fått tilgang til, har Bodø-mannen kontakter rett inn i det sentrale ransmiljøet i Oslo. Han var en god bekjent av av William Ellingsen og en annen av Toskas bestekamerater, samt at han regnes som en bekjent av Toska. Dette bekreftes også i dommen fra tingretten:

«NN (49-åringen, red.anm.) er angivelig godt kjent ved Oslo politidistrikt som en person som er sterkt involvert i ”ransmiljøet” på Østlandet», heter det i dommen.

Da David Toska i sin forklaring i tingretten i fjor ble spurt om hans forhold til mannen, svarer han følgende:

- Jeg ønsker ikke å forklare meg om ham. Jeg kjenner ham, men det er mange jeg kjenner som jeg ikke ønsker å forklare meg om.

Siktet for Nokas
49-åringen har etter det Nettavisen kjenner til vært siktet i forbindelse med Nokas-ranet. Dette skjedde i forbindelse med at politiet avlyttet vedkommende. Men politiet har holdt tilbake informasjon om hvorfor de ønsket ham avlyttet. 49-åringen er heller aldri blitt tiltalt for medvirkning til ranet.

I mai 2005 ble han kontaktet av politiet og bedt om å stille til avhør. Begrunnelsen var at skipperen William Pettersen hadde nevnt navnet hans flere ganger i sine avhør. Først sier 49-åringen at han vil møte opp, men ringer senere og sier han ikke ønsker å komme. Han mener han ikke har noe tillit til politiet og er misfornøyd med behandlingen han fikk da han ble hentet med makt for å avgi DNA-prøve i forbindelse med Nokas-ranet.

Etter dette er det ikke gjort nye fremstøt for å avhøre den tidligere rans- og drapsdømte mannen. Påtalemakten har imidlertid innkalt ham som vitne i ankesaken som pågår nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere