RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå ser vi resultatet

Sist oppdatert:
- Hatet mot Israel er i visse kretser så rabiat at det har resultert i et økt hat mot norske jøder.

Det mener den jødiske skribenten Mona Levin.

- Når en internasjonalt anerkjent forfatter som Jostein Gaarder skriver sine kronikker, legitimerer det på en måte et slikt hat. Nå ser vi resultatene, sier Levin til iOslo.no.

«Guds utvalgte folk»
«Vi tror ikke på forestillingen om Guds utvalgte folk. Vi ler av dette folkets griller og gråter over dets misgjerninger. Å opptre som Guds utvalgte folk er ikke bare dumt og arrogant, men en forbrytelse mot menneskeheten. Vi kaller det rasisme» skrev den verdensberømte forfatteren en kronikk i Aftenposten 5. august i år.

Det er bare tre dager før samtalen i den 29 år gamle terrorsiktede mannens bil, som er politiets viktigste bevis i terrorsaken som nå er under etterforskning.

- Kan Gaarder-kronikken, og den påfølgende debatten som var i Norge i kjølvannet av kronikken, ha vært årsaken til at 29-åringen uttrykte seg som han gjorde i bilen 8. august?

- Ja, sier 29-åringens advokat John Christian Elden til Nettavisen. Elden har ikke lyst til å utdype svaret ytterligere.

Les mer om det som ble sagt i bilen her!

29-åringen har selv forklart at han i perioden rundt 8. august diskuterte mye Midtøsten-problematikk med venner. For politiet er samtalene i bilen denne dagen noe av hovedbeviset i saken.

De mener 29-åringen denne dagen klart gir utrykk for at han planlegger å begå terrorhandlinger. 29-åringen sier selv at alt som ble sagt i bilen denne dagen var løsprat uten rot i virkeligheten.

- Og det er stor forskjell på å mene noe, og handle ut fra de meningene, har Elden tidligere uttalt til ioslo.

- Ormen kryper ut
Gaarder skrev videre at Israel hadde «voldtatt verdens anerkjennelse», og at de ikke ville oppnå fred før de la ned våpnene. Mona Levin uttalte dagen etter at det var styggeste hun hadde lest siden «Mein Kampf».

- Men som jeg sa i NRK dagen etter den første kronikken: Når man skrur lokket av et glass med orm, kryper ormen ut, sier Levin.

Jødiske skolebarn trakasseres
Levin sier det har vært en voldsom økning i anti-semittisme de siste månedene. Hun er kraftig provosert at ingen tar tak i dette.

- Jødiske barn blir trakassert på skolen. Jødene i Norge har blitt utsatt for en rekke angrep i det siste, og nå disse forferdelige skuddene mot synagogen. Det har vært forbløffende stille rundt dette. Det virker ikke som om alle de ellers så ivrige samfunnsdebattantene bryr seg noe særlig denne gang, sier Levin.

Blander kortene
Levin er opprørt over at jødene i Norge holdes ansvarlige for en politikk de ikke har noe med.

- Når man legger norske jøder for hat, så blander man kortene. For alt det man vet, kan de jødene som legges for hat være kritiske til Israels politikk. Uansett er det ikke vi som skal stå ansvarlige, sier Levin.

Må ta et oppgjør med krigstiden
Hun sier vi trenger en økt forståelse av hva som er hva, og hvem som er hvem, i denne debatten.

- I Norge er kunnskapen om jøder og jødedom svært liten, til tross for at norske jøder har en 150 år lang historie her. Norge må ta et oppgjør med krigstiden, og innse at norsk historie i forhold til norske jøder ikke er særlig vakker.

Media ansvarlig
Hun er tillegg svært kritisk til den ensidige pressedekningen av konfliktene i Midtøsten.

- Vi trenger en mer balansert mediedekning om hva som skjer i Midtøsten. Det samme gjelder overfor USA. Det norske mediebildet overfor Israel og jøder har vært svært negativt og ensidig.

Jostein Gaarder sier overfor iOslo.no at han ikke ønsker å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere