RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La seg flat for Stortinget

Sist oppdatert:
Regjeringen har lært etter bruduljene om Afghanistan i forrige uke, innrømmer Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) la seg flat for Stortinget tirsdag etter at regjeringen sa nei til å sende norske spesialsoldater til Sør-Afghanistan.

- Vi har lært av debatten som fulgte etter at det ble klart at regjeringen ikke vil sende soldater til Sør-Afghanistan, sa utenriksministeren da han møtte til debatt om saken i Stortinget tirsdag.

Støre tenkte spesielt på den heftige reaksjonen fra opposisjonen da regjeringen stikk i strid med tradisjonen lot være å informere Stortinget om den svært kontroversielle beslutningen om å ikke følge Natos anmodning om å sende spesialstyrker til de harde kampene i Sør-Afghanistan.

Han avviste likevel at Norges troverdighet sto på spill.

- Jeg vil advare om å gjøre dette til en diskusjon om troverdighet. Skulle det vært tilfelle ville kritikken ha rammet flere av våre allierte. Norge står ved sine forpliktelser i Nato, understreket han.

Kan bli sendt til harde kamper
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) utelukker ikke at norske soldater som nå er i Nord-Afghanistan kan risikere å bli sendt til Sør-Afghanistan der det er mer intense kamper.

- Det er ikke noen prinsipiell motstand i regjeringen mot å delta i Sør- Afghanistan. Det er heller ikke noen prinsipiell motstand mot å delta med i ISAF-styrker i Sør-Afghanistan, sa forsvarsministeren.

Dermed bekrefter hun at Norges nei til å sende en spesialstyrke nå, kan øke presset fra lederne i Natos Isaf-styrke om at nordmennene som allerede er i området, påtar seg oppgaver i det urolige sør.

De norske soldatene i Isaf-styrken er unge og mindre erfarne enn de norske soldatene fra spesialstyrken, som var aktuell for Sør-Afghanistan.

- Vi svikter ikke
Forsvarsministeren understreket også at Norge ikke sviker Nato i Sør-Afghanistan.

- Norge har 550 soldater av totalt 31.000 soldater. Med et innbyggertall på 4,6 millioner personer er dette et stort bidrag. Norge og Nederland er de landene som ligger på topp i forhold til befolkning, sa Strøm-Erichsen.

Etterlyste ærlighet
Frp-formann Siv Jensen mener at det blir mer og mer åpenbart at det er innenrikspolitiske forhold som ligger til grunn for regjeringens helhetlige vurdering om å avslå anmodningen fra Nato.

- Det er verken mangel på penger eller styrker som er problemet. Først kom Mongstad, så kom Sør-Afghanistan. Det er ubehagelig for regjeringen å gå på alt for mange nederlag. Jeg skulle ønske at regjeringen var ærlig nok til å innrømme at dette var hovedgrunnen, sa Jensen.

"Roste SV-er"
Også Høyre-leder Erna Solberg etterlyste ærlighet fra regjeringen, og et svar på hva som ligger bak regjeringens avslag av Nato.

- Jeg vil gi ros til SV’s Bjørn Jacobsen som i Klassekampen forrige uke sa at vedtaket var en stor lettelse fordi SV nærmet seg smertegrensen, sa Solberg.

Hun la til at Stortinget også har en smertegrense.

- Jeg registrerer at Støre tar selvkritikk. Men det burde ikke forbause regjeringen at Stortinget mente at vi burde vært informert om dette.

- Ikke noen bekjennelsesplikt
Men Støre har ikke tenkt å fortelle verken Frp eller Høyre hva som skjedde i regjeringen da de fattet sin beslutning om å avslå Natos anmodning.

- Jeg mener at dette er et spill fra opposisjonen. Ap står bak regjeringens beslutning. Heller ikke den forrige regjeringen fortalte hva som skjedde internt i regjeringen. Vi har ikke noen bekjennelsesplikt, sier Støre til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere