(SIDE2 :) Det er ett av verdens mest respekterte musikkblad, Q, som har kåret de aller beste platene og sangene fra 80-tallet i deres august-nummer. Selv om bladet innrømmer at mye av det som kom på 80-tallet ble like umoderne som det den gangen var moderne med en gang tiåret var over (Huey Lewis & The News og Thompson Twins brukes som eksempler), så var det faktisk en del høydepunkter.

1. U2 - The Joshua Tree (1987)
For mange er dette det beste albumet U2 ga ut. Platetittelen er en henspeiling på at Gram Parsons døde og ble kremert i Joshua Tree National Park. Selv om gruppen har prøvd å distansere seg fra albumet flere ganger i løpet av de nesten 20 år siden platen kom står det som en påle i deres diskografi, og som ett av de mest klassiske album noensinne.

2. Michael Jackson - Thriller (1982)
Dette er den platen som har solgt mest i verden, noensinne. I 1982 var Michael Jackson mørk og et popgeni, godt hjulpet av produsenten Quincy Jones. Selv om Jackson har gjort alt han kan for å ødelegge for seg selv i ettertid er dette et av de mest geniale popalbum som noensinne har blitt gitt ut.

3. The Smiths - The Queen is Dead (1986)
Q kaller dette albumet indierockens «Sgt. Pepper.» En generasjon med mindre fornøyde mennesker har sunget «There is a light that never goes out» i 20 år etter. Genialt.

4. Kate Bush - Hounds of Love (1985)
En kjempesuksess for Kate Bush (en av hennes få store kommersielle suksesser) og sangen «Running up that Hill» har de fleste hørt. Q kaller det øyeblikket hvor genial låtskriving møtte kommersiell smak.

5. The Stone Roses - The Stone Roses (1989)
En av de glemte juvelene fra 80-tallet. Lenge før de oppskrytte Oasis kom fra Manchester var det denne gruppen som definerte rocken fra byen med Wayne Rooneys lag.

6. R.E.M. - Murmur (1983)
Debuten til R.E.M. kan sammenlignes med alt de har gjort senere. «Radio Free Europe» er fortsatt en av deres beste låter, og har du ikke oppdaget denne klassikeren er det bare å løpe til butikken.

7. Public Enemy - It Takes A Nation of Millions to Hold Us Back (1988)
Rapen kom på 80-tallet og på deres andre album produsert av Rick Rubin ble det en skikkelig klassiker av det. Som Q sier det: Mange grupper påstår de lager album som er unike. Public Enemy gjorde det.

8. Joy Division - Closer (1980)
Denne platen kom noen uker etter at vokalisten i gruppen hang seg selv. Tekstene handler om sinnsykdom og massemord. Samtidig er det genialt.

9. AC/DC - Back in Black (1980)
Hva gjør du når vokalisten blir kvalt av sitt eget oppkast? Jo, man lager ett av rockhistoriens beste harde album. Krompen har selv sagt at dette er ett av hans favorittalbum.

10. Guns 'n Roses - Apetite for Destruction (1987)
Mellom 1980 og 1987 måtte alle hardrockere tåle utrolig mye fælt (Bon Jovi blant annet), men når W. Axl Rose og Slash kom på banen ble det slutt på det. Welcome to the Jungle...

Andre klassikere fra 80-tallet: Bruce Springsteens «Nebraska,» Pixies' «Doolittle,» Iron Maidens «The Number of the Beast» og Tom Waits med «Swordfishtrombones» for å nevne noen. Og vi har heller ikke nevnt Madonna som uttalte når hun kom: «Jeg er ikke fornøyd før jeg er like berømt som Gud.» Hun har kanskje litt igjen, men hun var et produkt av 80-tallet.

Q har også kåret 80-tallets beste sang: Billie Jean av Michael Jackson.