RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens ga selv opsjonene

Sist oppdatert:
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas kan takke statsministeren og LO for sin opsjonsgevinst på 37 millioner.

Les også:- Jens fikk så ørene flagret

De siste dagene har flere fremstående talsmenn for Arbeiderpartiet, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, stått bak et knallhardt oppgjør med «grådighetskultur» og opsjonsfest i Telenor.

Problemet for statsminister Jens Stoltenberg er at han selv og hans forrige regjering ga Telenor-sjefene opsjonene som nå kan innbringe dem innpå 300 millioner kroner i gevinst.

Telenor på børsen
Før Stoltenberg overtok som statsminister 17. mars 2000 var Telenor et 100 prosent statlig selskap. Den gang var næringsministeren generalforsamling og Telenor-sjefene kunne se langt etter aksjer eller opsjoner.

Det første Jens Stoltenberg gjorde som ny statsminister var å børsnotere Telenor. Allerede i regjeringens tiltredelserklæring uttalte Stolberg:

«Skal vi ligge teknologisk i front innen informasjons- og kommunikasjons-teknologien trenger Telenor ny kapital og nye impulser. Privat kapital og kompetanse bør også bidra. Derfor vil Regjeringen foreslå at Telenor blir et børsnotert selskap.»

Her kan du lese tiltredelseseklæringen (ekstern lenke)

Ønsket opsjoner
Mens Stoltenberg i dag raser mot opsjoner, så han det helt annerledes da han ga Telenor-ledelsen opsjonene. I Telenors prospekt ved børstnoteringen heter det:

«For å kunne utvikle, markedsføre og støtte våre tjenester må vi ansette og beholde godt kvalifiserte arbeidstakere med særlig kompetanse. Det er stor konkurranse om kvalifisert personell med kompetanse innen telekommunikasjons- og informasjonsteknologi. Vår evne til å kunne ansette og beholde kvalifisert personell vil i stor grad avhenge av vår evne til å tilby konkurransedyktige insitamentsordninger. Vi har for tiden ikke et aksjeopsjonsprogram, og kan etter dette tilbudet komme til fortsatt ikke å opprette dette. Selv om vi planlegger å implementere et insentivprogram for vår toppledelse, kan dette bli ansett som ikke konkurransedyktig i forhold til andre aksjebaserte insentivordninger som tilbys av våre konkurrenter eller andre arbeidsgivere. Som følge av dette kan det bli vanskelig å ansette og beholde kvalifiserte arbeidstakere. Dette kan begrense vår evne til å utvikle nye forretningsområder og fortsatt være konkurransedyktige innenfor våre tradisjonelle forretningsområder»

Den gang var altså opsjoner et viktig redskap for å knytte til seg nøkkelpersoner.

Her kan du lese prospektet

Milliongaven
Stoltenberg ventet ikke lenger enn til generalforsamlingen 10. mai 2001 med å få vedtatt opsjonsprogrammet som i dag skaper store bølger. Ved finlesing av den amerikanske årsberetningen (20F) finner man følgende opplysning:

«Den 10.mai 2001 ga Telenors generalforsamling styret i fullmakt å innføre en aksjeopsjonsprogram. Styret har bestemt at aksjeopsjonsprogrammet fra starten vil bli gjort tilgjengelig for 75 medlemmer av toppledelsen og andre nøkkelpersoner. Det totale antallet aksjeopsjoner som vil bli utdelt hvert år under programmet vil være om lag tre millioner».

Hele årsberetningen her

Med små endringer som ikke har stor betydning for gevinstene er det dette programmet som nå har gitt Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas en urealisert gevinst på 37 millioner kroner.

LO var med
En interessant detalj er at LO også var med på å lage opsjonsprogrammet. LO-leder Gerd-Liv Vallas meget nære medarbeider, LO-kasserer Bente Halvorsen, satt i styret da den endelige utformingen av programmet ble vedtatt.

Opsjonsgevinsten som Jon Fredrik Baksaas akkurat har realisert på 12-13 millioner kroner er nettopp aksjene som regjeringen Stoltenberg ga ham i mai 2001.

Da opsjonene formelt ble utdelt hadde for øvrig Arbeiderpartiet også fått inn sin mangeårige stortingsrepresentant og tidligere statsråd, Einar Førde, inn i Telenor-styret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere