RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kakekasteren ingen brydde seg om

Sist oppdatert:
John Waagard fikk 30 dagers fengsel. Thorbjørn Jagland gadd ikke engang å anmelde sin kakekaster.

Daværende Ap-leder og utenriksminister Thorbjørn Jagland gikk først i 1. mai-toget da han i 2001 ble truffet av bløtkaka.

- Oi, dette hadde jeg ikke ventet. Jeg fikk masse krem i øyet, sa en smilende Jagland da han tørket bort krem med et lommetørkle.

- En farsott
Ved siden av Jagland gikk Kristin Halvorsen, statsråden som i fjor fikk en marsipankake i bakhodet. Mandag denne uka ble kakekasteren John Waagaard dømt til 30 dagers ubetinget fengsel. Dommen er anket og derfor ikke rettskraftig.

– Bløtkakekasting har blitt en farsott som vi må forholde oss til, sa Jagland i 2001.

Hva mener du? Bør bløtkakekasting godtas som en politisk ytring? Ta debatten nederst i saken.

Gruppen som sto bak bløtkake-angrepet på Jagland, Oslo Bløtkakebrigade, sendte etterpå en pressemelding der de forklarte at aksjonen var en protest mot høyredreiningen over hele verden. Som leder for Ap og utenriksminister måtte Jagland ta ansvar både for politikken som føres i Norge, og for Norges rolle i utlandet, mente gruppa.

John Waagaard kastet marsipankake på Kristin Halvorsen fordi han syntes det var urimelig at finansministeren kom fra et parti med så lav oppslutning som SV.

- Jeg hadde aldri gjort det, hadde jeg visst at kakekasting har en strafferamme på 15 års fengsel, sa en angrende Waagaard under rettssaken mot ham.

Se video av kakekasteren her.

- Hadde ikke tid
Thorbjørn Jagland anmeldte aldri sin kakekaster til politiet.

- Jeg var utenriksminister og hadde så mye annet å foreta meg, er Jaglands forklaring på hvorfor han ikke anmeldte forholdet.

Han ønsker ikke å kommentere dommen på 30 dagers fengsel mot Halvorsens kakekaster.

- Jeg kan ikke uttale meg om en dom. Jeg representerer den lovgivende makt, ikke den dømmende, sier Jagland til Nettavisen.

Heller ikke på generelt grunnlang vil stortingspresidenten kommentere hvorvidt personer som kaster kake på en politiker bør straffes eller ikke.

- Ikke godtas
I 2001 reagerte Jagland med et smil da han som utenriksminister fikk hele ansiktet smurt inn med krem. I dag har pipen en annen låt.

- Det var den gang, sier Jagland om kommentaren han ga i 2001.

- Følte du at kakekastingen innebar en trussel for din sikkerhet?

- Ja..

- Bør kakekasting godtas som politisk ytring?

- Nei, å kaste kake har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Ytringsfrihet er å argumentere for noe, ikke å kaste ting på hverandre.

Tredje statsråden
SV-leder Kristin Halvorsen gikk ved siden av Jagland i 1. mai-toget, og hun tok sterkt avstand fra bløtkakekastingen.

– Det er ingen som oppfatter hva de har på hjertet. Hvis de ønsker å komme fram med budskapet sitt anbefaler jeg dem å bruke andre virkemidler, sa hun.

Jagland var den andre norske statsråden som ble kastet kake på. En uke tidligere hadde daværende kommunalminister Sylvia Brustad fått en bløtkake i ansiktet av gruppa som kalte seg Bergen Bløtkakebrigade.

Kristin Halvorsen er den tredje og hittil siste norske statsråden som har fått en bløtkake kastet på seg.

En politiker som har måttet tåle uttallige råtne egg og også kake på klærne sine, er tidligere Frp-formann, nå visepresident i Stortinget, Carl I. Hagen.

Han synes kakekasting på politikere er «usedvanlig dumt».

- Knallhard
- Politikere bør være mest mulig ute blant folk. Enhver liten episode a la kakekasting bidrar til å begrense politikeres tilstedeværelse blant vanlige folk, sier Hagen til Nettavisen.

Han vil ikke kommentere dommen mot Halvorsens kakekaster og henviser til Frps jutispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen. Dette sa Ellingsen til Nettavisen onsdag:

- Dommen er knallhard når vi tenker på at en faktisk kan få samfunnstraff for grove, seksuelle overgrep mot barn. Dommen er veldig, veldig streng, og reduserer legitimiteten til domstolene.

- Er du enig i Ellingsens utsagn, Hagen?

- Jeg har ingen mening om dette offentlig, svarer han.

Hva mener du? Bør bløtkakekasting godtas som en politisk ytring? Ta debatten under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere