RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dørum ukjent med Krekar-plan

Sist oppdatert:
Tidligere justisminister Odd Einar Dørum kjenner ikke til at USA skal ha planlagt å bortføre mulla Krekar ved hjelp av spesialsoldater.

Fredag skrev Dagbladet at amerikanske myndigheter ville bruke spesialsoldater for å bortføre Krekar fra Oslo. Avisen siterer en artikkel i Newsweeks nettutgave.

Ifølge Newsweek var operasjonen planlagt å skje høsten 2003.

Tidligere justisminister Oddd Einar Dørum (V) sier han ikke kjente til planen.

- Dette var ukjent for meg. Jeg har ingen annen erfaring enn at de amerikanske myndighetene opptrer ansvarlig overfor sine samarbeidspartnere, sier han til Nettavisen.

Selvmordsbombere
Ifølge Newsweek ble amerikanske myndigheter spesielt opptatt av å ta Krekar etter invasjonen av Irak startet i mars 2003. Flere selvmordsbombere som skulle ha tilknytning til Ansar Al-Islam var tatt i Nord-Irak.

En tjenestemann i det amerikanske forsvarsdepartementet foreslo ifølge Newsweek å sende spesialsoldater fra Navy Seals til Oslo for å bortføre mullaen. Forslaget ble raskt avvist, fordi man fryktet at soldatene kunne havne i skuddveksling med norsk politi.

CIA
Newsweek siterer en tidligere etterretningsoffiser som var til stede på møtet der bortføringen ble drøftet. Den samme kilden avviser at USA ønsket å føre Krekar ut av landet i hemmelighet. Tidligere har det kommet fram at to agenter fra CIA var i Oslo i forbindelse med Krekar-saken. Tjenestemannen hevder CIA-folkene var i Oslo for å hjelpe norsk politi i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere