RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsdømt fikk Munch-bonus

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Han er venn av David Toska og en voldsdømt narkotiltalt. «Onkel Skrue» fikk bonus for å skaffe Munch-skattene til veie.

Mannen som nyter godt av Munch-avtalen har et langt rulleblad med vold, vinning og narkotikaforbrytelser.

Toskas kamerat, også omtalt som «Skrue» og «Sheriffen» i det kriminelle miljøet, ble kjent med David Toska sent på 1990-tallet.

Flere uavhengige kilder bekrefter overfor Nettavisen at han er navngitt i Munch-avtalen. Han er også en av dem som ble tilgodesett i forbindelse med at «Skrik» og «Madonna» kom til rette.

Mannen er dømt for vold, vinningsforbrytelser og tiltalt for grove narkotikalovbrudd, og er blant annet dømt til fem måneders fengsel i forbindelse med den omtalte Koffert-saken. Han er nå involvert i en av norgeshistoriens største narkotikasaker, den såkalte Wonderboy-saken, hvor også David Toska er tiltalt.

Han slapp sammen med David Toska tiltale for grovt heleri i forbindelse med Munch-saken.

Finnes en kontrakt
Den 31. august 2006 kom politiet med nyheten om at «Skrik» og «Madonna» var kommet til rette.

Søndag avslørte Nettavisen at det eksisterer en Munch-kontrakt mellom politi/påtalemyndighet og kriminelle, og at Øystein Storrvik selv ledet politiet til Munch-maleriene etter at kontrakten var i boks.

Justisminister Knut Storberget har nektet for at det eksisterer en slik avtale, mens flere politikere gikk ut og sa at man ikke kan premiere kriminelle for å tilbakelevere tyvegods.

I et svar til Høyres André Oktay Dahl spørsmål i Stortinget sa justisminister Knut Storberget: «Jeg er ikke gjort kjent med om det har vært forhandlinger mellom politiet og kriminelle miljøer i forbindelse med beslag av Munch-maleriene Skrik og Madonna»,

Nå er han og riksadvokat Tor Aksel Busch stevnet som vitner når Munch-saken kommer opp i lagmannsretten i februar.

To personer, uavhengig av hverandre, har bekreftet overfor Nettavisen at kontrakten eksisterer. Nettavisen kjenner også navnet på Toskas partner, som skal være tilgodesett i avtalen.

- Jeg kan ikke kommentere innholdet i avtalen nærmere, men det finnes ingen skandaler i denne avtalen som vil velte straffesaken, sier en sentralt plassert kilde til Nettavisen. En annen person sier at kontrakten tilgodeser minst én av Toskas kriminelle venner.

Onkel Skrues rulleblad

Oktober 2006: Anmeldt for trusler med skytevåpen - henlagt etter bevisets stilling.

30. juni 2006: Anmeldt for trusler med skytevåpen - henlagt etter bevisets stilling.

23. november 2005: Tiltalt for utpressing - dom på frifinnelse.

3. oktober 2005: Ubetinget dom -5 måneders fengsel for grovt heleri - Koffert-saken.

2004 - i perioden 2001 - 2004: Grovt heleri - mottak av utbytte. Etterforsket av Organisert krimenheten i Oslo. Sak oversendt Statsadvokatene - returnert org krim 10.07.06.

29. november 2004: Narkotika 3. ledd - tiltale tatt ut 27. september 06

7. oktober 1998: Dom legemsbeskadigelse, samt tyveri/herleri/diverse - 1 år ubetinget + 60 dager betinget.

I tillegg har han vært etterforsket for en rekke andre narkotikaforhold, samt brudd på veitrafikkloven og trusler.

Tett kontakt
Søndag 22. august 2004 løp to maskerte og væpnede personer inn i Munch-museet på Skøyen i Oslo. Foran sjokkerte turister ble Norges nasjonalskatter revet av veggene og båret ut i en ventende Audi stasjonsvogn.

Få dager etter ranet, plukket politiet opp en samtale mellom to kjente kriminelle personer der det går fram at Toska er involvert i Munch-ranet. «Skrue» er en av disse.

Nå er han tiltalt sammen med David Toska og 12 andre personer i en av norgeshistoriens største narkotikasaker - den såkalte Wonderboy-saken.

Politiet mener han overleverte 4,3 millioner for David Toska, penger som skal stamme fra Nokas. Pengene skulle brukes til å kjøpe 200 kilo hasj.

Overleveringen skjedde i oktober 2004. På dette tidspunktet var David Toska på rømmen i Europa. «Skrue» var mannen som hadde fått ansvaret for å styre Toskas økonomi i Norge.

På samme tidspunkt jobbet vedkommende med en annen sak for David Toska: Den såkalte Koffert-saken. Finansakrobaten Thomas Øye skylte millioner til Toska, og på dette tidspunktet var det «Skrue» som hadde ansvar for å drive inn pengene.

Nettavisen kjenner også til at «Skrue» var blant dem som besøkte Toska i Spania.

Dessuten beslagla politiet i forbindelse med Wonderboy-saken, større verdier fra «Skrue».

Skiftet advokat
Før forhandlingene om Munch-maleriene startet i sommer, skiftet «Skrue» advokatkontor.

Nå har han advokat Vidar Lind-Iversen som forsvarer, en advokat som er i advokatfellesskap med Toskas advokat, Øystein Storrvik.

Som tidligere omtalt var det Storrvik som fortalte politiet hvor de kunne finne «Skrik» og «Madonna».

Verken Storrvik eller Lind-Iversen ønsker å kommentere saken overfor Nettavisen.

- Nå har jeg akkurat snakket med min klient (onkel Skrue, red.anm), og vi ønsker ikke å gi noe annet svar enn ingen kommentar, fordi det ikke er noe å kommentere.

- Betyr det at dere avviser at din klient har hatt noen sentral rolle i tilbakeføringen av Munch-bildene?

- Vårt eneste svar er ingen kommentar, avslutter Lind-Iversen.

- Sentral rolle
Inntil i vår hadde «Skrue» advokat Morten Furuholmen som forsvarer.

Furuholmen forsvarer også Bjørn Hoen som er tiltalt for å være hjernen bak Munch-ranet.

Nå ønsker Furuholmen å bruke forhandlingene om Munch-maleriene som bevis for at hans klient ikke har hatt den sentrale rollen han er dømt for.

Allerede i forbindelse med prosedyrene da Munch-saken gikk i tingretten, påpekte Furuholmen at politiet manglet to personer på tiltalebenken. En av disse var den nevnte Toskas kamerat, «Skrue».

Bjørn Hoen nevnte også i sin forklaring i retten at han hadde forsøkt å få tak i «Skrue» da han jobbet med å få bildene tilbake etter ranet.

Telefonbevis
Advokat Furuholmen viste til at det i perioden 1. juni til 1. september i 2004 var betydelig telefontrafikk mellom «Skrue» og den avdøde vennen til David Toska som ble observert ved bilen som ble brukt ved flyttingen av Munch-maleriene.

Men akkurat da Munch-ranet skjedde, den 22. august, var det stille på telefonlinjen til «Skrue». Det var også telefontrafikk mellom ham og Toskas venn den dagen bildene ble flyttet fra en buss på Skrimstad gård på Kjeller.

Aktor, politiadvokat Terje Nybøe, begrunnet manglende tiltale av både Toska og «Skrue» med at tvilen måtte komme dem til gode. Likevel sa Nybøe i retten at Toska hadde en rolle i Munch-ranet. Tre måneder etter Munch-dommen, kom nasjonalskattene tilbake til Munch-museet. Verken Bjørn Hoen eller Petter Tharaldsen, som ble dømt til henholdsvis sju og åtte års fengsel i forbindesle med saken, var involvert i tilbakeføringen. Det var derimot David Toska.

Verken David Toska, «Skrue» eller andre involverte personer i tilbakeleveringen av maleriene er blitt straffeforfulgt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere