RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmen som fyrte opp USA

Sist oppdatert:
Da USA oppdaget Hassan Turki i denne videoen, ble supermakten i krigshumør. Se videoen.

Les også:USA angriper al-Qaida-mål i Somalia

Tirsdag kom meldingen om at amerikanske krigsfly har gått til angrep på mistenkte al-Qaida-mål sør i Somalia.

Allerede i november skrev Nettavisen at Somalia kan bli USAs neste mål i kampen mot al-Qaida. Årsaken er videoen du kan se i denne artikkelen.

En uoffisiell kampanjevideo viser hellige krigere i Somalia som hyller Bin Laden og al-Qaida. På videoen vises også hemmelige treningsleire for hellige krigere i landet. Ingen vet hvem står bak filmen. Videoen viste nemlig somalieren Hassan Turki - som er svartelistet i USA, mistenkt for å skjule al-Qaida-medlemmer som deltok i angrepet mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

Vil ta ett år
Somalias innenriksminister sier til Nettavisen at de studerte videoen nøye.

- Jeg tror operasjonen mot jihadistene kan ta et år. De er fra Unionen av islamske domstoler, Al-Aetesam, Shabbab al-Muslim og noen fra al-Qaida. Vi så filmen om hvordan de trener i militærleirer. De samler seg i den sørlige delen av Somalia, i skogene, i Badmado og i Ras Kamboni nede ved Indiahavet og Adenbukta, og grensen til Kenya. De hadde forberedt seg godt og lenge, og området er en plattform for al-Qaida, sier Mohammed Hassan Aided til Nettavisen.

Les også :Frykter nytt Tora Bora

- Hva heter de tre som USA sier er knyttet til al-Qaida?

- Det er Abu Talha al-Sudani fra Sudan, Fazul Abdullah Mohammed fra Komorene og Saleh Ali Saleh Nabhan fra Kenya. De fikk støtte og hjelp fra Hassan Turki og den øverste islamske lederen, Sjeik Hassan Dahir Aweys, som begge er svartelistet i USA. Jihadistene er sterke og derfor støtter vi USAs luftangrep i området, sier Aided, som også har amerikansk statsborgerskap.

Lederen for Den islamske domstolunionen, Sheikh Sharif Sheik Ahmed, har flere ganger - også overfor Nettavisen - avvist at hans gruppe trener al-Qaida-terrorister.

Innenriksminister Aided kan ikke bekrefte at noen av topplederne i Unionen av islamske domstoler eller de tre ettersøkt al-Qaida- medlemmene er drept i luftangrepet fra USA.

- Vi fått ikke noen bekreftelse på hvem som er drept. Senere kommer forsvarsministeren til å fortelle det, sier Aided til Nettavisen.

«Propaganda»
Den egyptiske eksperten Diaa Rashwan, som er tilknyttet Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier i Kairo, tror ikke det er så mange internasjonal jihadister i området som USA hevder.

- Det finnes internasjonale jihadister i landet, men det er ikke 4000 til 8000 fra utlandet som de sier. Dette er propaganda fra Etiopia og etterretningen i vestlige land. De som kjemper i Somalia er stort sett fra Somalia. Etterretningstjenester fra hele verden er svært aktive ved Afrikas Horn, og særlig i Kenya. I tillegg overvåker en rekke krigsbåter kysten, som er viktig for handelen mellom Europa og USA og oljetransport fra Midtøsten. Hvis 8000 jihadister har klart å komme inn Somalia, betyr det at amerikansk og vestlig etterretning har mislyktes, sier Rashwan til Nettavisen.

Rashwan sier at Somalias overgangsregjering er avhengig av at Etiopia og USA kommer å utlevere islamistene til USA, dersom de ble arrestert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere