RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elsness vant NM

Sist oppdatert:
Frode Elsness henviste storfavoritten til andreplass i åpent NM i hurtigsjakk. Se partier og resultater.

Stormester Kjetil A Lie var klar favoritt i Fredrikstad, og vant også da han møtte Elsness. Likevel sto Haldens store sjakksønn igjen som mester, etter at ha tatt hele åtte av ni mulige poeng i sine resterende partier.

OL-deltaker
Elsness er den av de norske IM-ene som er nærmest stormestertittelen, og har representert Norges lag i så vel OL som EM. Det er med andre ord tale om en meget sterk spiller, men like fullt var seieren overraskende. Kjetil A Lie er en godt etablert stormester, og er rangert som nummer fire i Norge på FIDEs siste ratingliste.

Lie måtte imidlertid gi tapt for en storspillende Andreas Moen, og da han også avga halvpoeng mot IM Bjørn Tiller og Inge Skrondal, endte det med seier til Elsness «på kvalitet».

Det betyr at at Elsness motstandere fikk flere poeng enn Lie sine, og er den vanlige måten å avgjøre plasseringer på ved poenglikhet. Logikken er at den som har møtt hardest motstand, skal komme først hvis to spillere får like mange poeng.

Resultater:

Gr A: 1. Frode Elsness 2. Kjetil A Lie 3. Andreas Moen
Gr B: 1. Espen Baastø 2. Pål Farmen 3. Joachim B Nilsen
Gr C: 1. Tor Botheim 2. Erik K Z Pettersen 3. Odd Martin Guttulsrud

Det var 126 deltakere. Fullstendige resultater her

Konflikt
Etter en konflikt i 2001 – som bunnet i uenighet om en dommeravgjørelse i Gausdal Classics – forsvant Elsness ut av det organiserte sjakkmiljøet.

Det ble til og med opprettet en egen debattside om partiet Frode Elsness - Kristian Trygstad på internett. Partiet ble dømt til remis av turneringsleder Hans Olav Lahlum, til heftige protester fra Elsness, som trakk seg fra turneringen i protest.

Elsness kom tilbake med et brak i Landsturneringen i 2004, der han tok fjerdeplassen etter sterkt spill.

Etter comebacket har Elsness prestert på et jevnt høyt nivå, men stormestertittelen har ikke vært innen rekkevidde. Kanskje er seieren i Det åpne NM i hurtigsjakk et tegn på at Norges sterkeste lege nå kan nærme seg sjakkens høyeste tittel.

Det var kun Lie som maktet å få Elsness i bakken, mens FM Kjetil Stokke og danske Dimon Pedersen klarte remiser. Her er tre avslutninger valgt ut fra Elsness’ sju vinstpartier - slik leser du trekkene:

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere