RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trente til Everest i storm

Sist oppdatert:
Cato Zahl Pedersen & co fikk i helgen en realistisk treningstur i forkant av Mount Everest-ekspedisjonen. Se bildene.

HEMSEDAL (Nettavisen): Som et ledd i oppkjøringa til vårens forsøk på å klatre Mount Everest, testet hele ekspedisjonen ferdighetene på den snø- og islagte renna på Skogshorn i Hemsedal.

Med 13 kuldegrader og vind fra nord opp i liten storm i kastene, ble det en realistisk treningstur opp den snø-og islagte renna på det 1728 meter høye fjellet.

Som på Everest
- Vi fikk forhold som vi kan vente oss på Mount Everest. Så turen i helgen var veldig realistisk, sier Cato Zahl Pedersen.

Renna har en helning på mellom 35 og 40 grader. Kanskje litt mer i de bratteste partiene. Altså ikke spesielt krevende. Alle seks kom seg veldig greit opp renna uten noen problemer.

- Det er nok endel passasjer på Everest som blir brattere enn dette. Men likevel var det veldig fin trening, sier han videre.

Han klatret i fjor verdens sjette høyeste fjell. Det 8201 meter høye Cho Oyu - som forøvrig er nabofjell til Mount Everest (8.850 moh).

Uten tau
Snøforholdene var veldig gode, derfor valgte gruppa å ikke benytte tau. Men for å eliminere eventuelle snøskredfarer, valgte fører Cerdic Zulauf å holde god avstand mellom alle. Turen tok drøye tre timer fra veien og opp til toppen. Nedturen gikk på rundt halvparten av tiden.

Den siste kilometeren ble forsert gjennom opptil én meter nysnø. Tungt nok for noen.

- Det var veldig fin trening å gå i slik snø, forteller Cato videre. Han var den som hadde minst trøbbel med løssnøen, topptrent som han er.

Hele ekspedisjonen var samlet på Catos hytte i Hemsedal for å gå igjennom detaljene, og å teste utstyr.

Her finner du blogg-rapportene fra turen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere