RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En gang var dette umoralsk

Sist oppdatert:
Visste du at aking var forbudt på 1700-tallet? I dag er Korketrekker`n topp familiemoro. Se bildespesial.

KORKETREKKER`N I OSLO (Nettavisen): Aking ble regnet som umoralsk på 16- og 1700-tallet? Det var til og med forbudt i tiden rundt 1710.

Se bildene nederst i saken

- I 1744 hadde Christian den VII forbudt aking i Bergen og man kunne få en måneds tukhus, eller 5 riksdaler i bot for å bedrive aking, heter det på Korketrekkerens hjemmeside.


Du behøver ikke å ha eget akebrett eller kjelke. For Akeforeningen leier ut både én- og tomannskjelker til en rimelig pris.

Moro hele dagen
Det koster 80 kroner for voksne og 50 for barn. Et dagskort på t-banen kommer i tillegg. Og da snakker vi 60/30 kroner. Altså en hel dag med masse moro for en rimelig penge.

- Da får du med hjelm til alle gratis. Og vi anbefaler folk å bruke hjelm, sier daglig leder André Nørbech i Akeforeningen til Nettavisen.

For kjelken er tung, og kommer opp i en imponerende fart nedover OL-løypa fra 1952.

Ikke gå i løypa!
Det kan være smart å leie tomannskjelke hvis du har med barn under 10 år. Kjelkene er tunge og ganske uhåndterbare for små barn.

Da Nettavisen besøkte bakken sist helg, var det en del folk som gikk til fots i løypa. I tillegg til at en del falt av kjelkene, reiste seg opp og ble stående midt i veien - uten å gå til sidene. Ikke spesielt smart.

- Nei, vi understreker ofte at dette er en akebakke – ikke en turløype. Dessuten stresser vi akerne litt med det at man må vise hensyn når det er mye folk i bakken, og at det er viktig å følge litt med rundt seg, sier Nørbech videre.

Det er fort gjort å bli kjørt ned av en tung kjelke. Som oftest går det bra, men det er best å komme seg ut av løypa så fort som mulig.

Vær tidlig ute
Det kan også være lurt å være tidlig ute. Vi var i bakken rundt halv elleve lørdag formiddag. Da var det bra med plass, og ikke noe problemer med å leie kjelker.

Men bare en drøy time seinere var det masse folk i bakken. Da ble også underlaget mer oppkjørt – med en god del dype hull.

- I ukedagene er det veldig mye roligere enn i helgene. Da er det aldri kø, og vi leier ut om lag 100 kjelker daglig. I helgene er det derimot en del kø. I alle fall i tidsrommet tolv til femten.

- Det er alle slags folk som leier kjelker. Både barn, voksne og familier. Dessuten er det en del firmaer som har kosedag i Korketrekker`n. De bestiller gjerne 40-50 kjelker, og vi stiller gjerne med litt toddy, forteller André Nørbech.

Det tar omlag ti minutter å ake ned hele bakken. T-banen tar 13 minutter fra Midtstuen og opp til Frognerseteren. Så man kan rekke en god del turer i løpet av en dag/kveld - hvis man er heldig med å treffe tidspunktene på banen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere