Gå til sidens hovedinnhold

9000 mistet strømmen av uværet

Stormen «Narve» har gitt mange strømbrudd, og kraftselskapene er ikke flinke nok til å vedlikeholde og fornye strømnettet.

Det dårlige vedlikeholdet setter sikkerheten i fare.

- Hvis vi ikke gjør noe med utviklingstakten på en del av strømnettet kan det være fare for det, ja, sier Jon Lea, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhets og beredskap, til TV 2 Nyhetene.

Sårbart strømnett
Fredag legger direktoratet fram en sårbarhetsrapport for 2005. Konklusjonene som TV 2 har fått, viser at deler av strømnettet i Norge er svært gammel og sårbart.

Over 9000 husstander er nå uten strøm etter at den våte og tunge snøen har skadet linjenettet.

I Agder-fylkene var 6000 uten strøm fredag morgen etter nattens snøfall, og i nord tok «Narve» strømmen fra flere husstander.

- Hvis ikke utskiftningstakten blir bedre enn det den er nå, vil deler av dette nettet være for gammelt om noen år. Det betyr at byene vil få problemer, sier Lea.

Full beredskap
Agder Energi melder på sine nettsider at arbeidet med å bringe strømmen tilbake til abonnentene pågår kontinuerlig, men hemmes av store snømengder som gir dårlig framkommelighet i terrenget. Klokka 07.30 fredag morgen var 6000 abonnenenter uten strøm.

Problemene på høyspentnettet er størst i Aust-Agder med hovedvekt på områdene Gjerstad, Akland og Holt. I Vest-Agder er det i morgentimene flest feil rundt Mandal, Marnardal og Lyngdal. I tillegg er det meldt spredte lokale feil over store deler av Sørlandet.

Mørkla Arendal og Risør
Torsdag kveld var strømmen borte i flere timer både i Risør og Arendal.

I Risør ble strømmen koblet ut ved 20-tiden for å rense linjenettet for snø og is. - Dette ble gjort for å unngå skader på nettet. Arbeidet var planlagt å ta en times tid, men var mer omfattende enn forventet. Strømmen var derfor først tilbake rett over midnatt, ifølge Agder Energi.

I Arendal falt hovedforsyningslinjen ut cirka klokka 21.30. Årsaken var at linjen brakk på grunn av nedising. Halve byen hadde strøm ved 01-tiden, og normal forsyning var gjenopprettet klokken 01.30.

- Strømkundene på Sørlandet må være forberedt på uregelmessigheter i forsyningen så lenge det dårlige været vedvarer, sier Agder Energi.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken