RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test av hundemat

Sist oppdatert:
Åtte ulike typer hundefôr er valgt ut og sendt inn til testing. Resultatene finner du her.

Våre firbeinte venner trenger også mat, og mange velger tørrfôr framfor andre alternativer. Men det er viktig å ikke gi hunden for mye mat.

- På verdensbasis anslår man at rundt 40 prosent av alle hunder er overvektige. Så har du en inaktiv hund, er det viktig å ikke velge et fôr som inneholder for mye energi. Har du for eksempel en hund som er i mye aktivitet, for eksempel en jakthund, så kan du gjerne velge et fôr som har høyere energiinnhold, forteller førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.


Åtte ulike typer tørrfôr
I samarbeid med det svenske selskapet Testfakta har TV 2 hjelper deg laboratorietestet åtte ulike typer tørrfôr. Fôrene som er testet er et utvalg av fôr som fås kjøpt i matforretninger, men vi har også supplert med fôr som fås kjøpt i spesialforretninger samt hos veterinærer. Det er sendt inn stikkprøver fra de respektive fôrtypene til laboratoriet Analycen i Lidköping. Mer informasjon finner du i artikkelen på Testfaktas hjemmesider.

I testen har vi sammenliknet og rangert produktene etter å ha gruppert analyseresultatene i fire deler:
- mineraler
- vitaminer
- fettsammensetning
- energifordeling

I tillegg har vi valgt å oppgi prisen per kilo hundefôr, uten at det har fått noen betydning for rangeringen av produktene.


Avvik mellom deklarert og faktisk innhold
Testfaktas undersøkelse viser at hos flere av fôrtypene avviker varedeklarasjonen med det faktiske innholdet.
- Blant annet var det noen av fôrene som hadde for høyt vitamininnhold, og noen hadde for lavt. Andre hadde dårlig balanse mellom hovednæringsstoffene, sier Ahlstrøm.

Han understreker likevel at hundeiere ikke har noe å frykte, hvis de fôrer hunden sin med et av fôrene som kommer dårligst ut i denne testen.

- Alle hundefôr som er å få kjøpt i Norge er generelt av god kvalitet. Det er jo en viss sikkerhetsmargin på de fleste næringsstoffene, så de fleste hundene hadde nok overlevd godt på fôrene som var med i denne undersøkelsen, sier Ahlstrøm.

Fôrene som ble valgt ut i den norske presentasjonen var følgende: Pedigree Complete, Purina Pro Plan, Royal Canin, Eukanuba, Coop X-tra, Hill's Science Plan, Labb og Euroshopper. I den svenske presentasjonen er det med ytterligere tre fôr. Hos Testfakta.se kan du se en tabell med testresultatet.

Her er ikke det norske fôret Labb tatt med, men vi har inkludert Labb i vår produktomtale som du finner i tabellen under.

Vi presiserer at Labb sammen med de andre fôrene ble testet ved Analycen i Lidköping. Men siden det ikke finnes på det svenske markedet, er det ikke tatt med på Testfaktas sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere