RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navnga Munch-bakmenn

Sist oppdatert:
Hovedtiltalte Bjørn Hoen gir nå langt flere detaljer om hvem som kan ha hatt kontroll med Munch-maleriene.

Bjørn Hoen er mannen som er tiltalt for å ha organisert ranet av Munch-museet 22. august 2004.

I retten fredag kom Hoen med flere navn på personer han mente hadde hatt kontroll med «Skrik» og «Madonna» før de kom til rette sommeren 2006.

Høsten 2004 forsøkte Hoen, etter forespørsel fra medtiltalte Petter Rosenvinge, å spore opp bildene. Rosenvinge ville gjøre et forsøk på å «kjøpe tilbake» bildene for norske myndigheter. Hoen fortalte i retten at han da forsøkte å komme i kontakt med ¿«Skrue» og en annen navngitt venn av Toska. Dette var personer han mente hadde kontroll med bildene.

Navnga mulige bakmenn
Nettavisen har tidligere skrevet at «Skrue» er blant de som er tilgodesett i avtalen om tilbakeleveringen av Munch-maleriene. Mannen har også sterk tilknytning til B-gjengen samtidig som han er en av Toskas mest fortrolige menn. Det var han som ordnet Toskas finansielle disposisjoner i Wonderboy-saken og i Koffert-saken.

Les også:
«De hotteste pengene i Europa»

Den andre personen er en barndomsvenn av David Toska som også var siktet i Nokas-saken. Også denne mannen er kjent for å ta hånd om Toskas penger.

- Jeg står såpass langt unna ham at jeg ikke kan gå direkte på ham, så jeg måtte gå gjennom en mellommann, sa Hoen i retten fredag.

Etter en tid strandet forsøket på å fremskaffe bildene.

Den hemmelige avtalen
Hoens forklaring griper rett inn i spørsmålet som Høyesterett nå behandler: Spørsmålet om frigivelse av de hemmelige dokumentene som omhandler tilbakeleveringen av Munch-maleriene.

Fredag jobbet Høysterett på overtid med spørsmålet om frigivelsen av den hemmelige avtalen. Svaret kommer ikke før mandag.

Les også: Må vente på Munch-avgjørelse

Hoens forsvarer mener at denne avtalen vil vise at andre enn Hoen er sentrale i saken. Borgarting lagmannsrett har også konkludert med at avtalen kan ha betydning for skyldspørsmålet og straffeutmålingen i Munch-saken.

Påtalemyndigheten mener derimot at avtalen er irrelevant for organisatorrollen Hoen er tiltalt for.

- Formidlet bil
Selv hevder Hoen at han bare formidlet ransbilen mellom Petter Rosenvinge og en av David Toskas nærmeste venner.

38 år gamle Bjørn Hoen er blant de sentrale kriminelle på Tveita, med en omgangskrets som omfatter svært mange kriminelle i Oslo. Nettopp derfor skal han, i følge egen forklaring, ha blitt spurt om å skaffe Audi-en som ble brukt i Munch-ranet.

Oppdragsgiveren var en nå avdød venn av David Toska. Nettavisen har tidligere skrevet hvordan denne mannen, som var med på Nokas-ranet, også hentet Munch-maleriene på Skrimstad gård en måned etter Munch-ranet.

Oppdraget skal ha blitt gitt på en fest. Hvem som var på festen ønsket Hoen først ikke å si noe om.

- Jeg har fått trusler
- Jeg har fått trusler fra det miljøet der, de pakistanerne. De som står bak Nokas-ranet og Wonderboy-saken. B-gjengen og Bandidos. De er venner av NN (den nå avdøde oppdragsgiveren) alle sammen, sa Hoen i retten fredag.

Deretter navnga ham en kjent kriminell, som går under navnet «Skrue», som en av disse personene.

B-gjengen og Bandidos
Nettavisen har tidligere skrevet at «Skrue» er blant de som er tilgodesett i avtalen om tilbakeleveringen av Munch-maleriene. Mannen har også sterk tilknytning til B-gjengen samtidig som han er en av Toskas mest fortrolige menn. Det var han som ordnet Toskas finansielle disposisjoner i Wonderboy-saken og i Koffert-saken.

Hoen nevnte også motorsykkelgjengen Bandidos. Kontakten mellom Bandidos og ransmiljøet har vært omtalt i andre saker tidligere, men ikke i Munch-saken. Nettavisen har tidligere skrevet hvordan personer i Bandidos var involvert i forsøk på å hvitvaske penger for Toskas system gjennom finansakrobaten Thomas Øye.

I Aker Brygge ranet ble Bandidos-medlem Lars Harnes tatt med Munch-tiltalte Petter Tharaldsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere