RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Felte Valla – snakket usant

Sist oppdatert:
Hun felte LO-leder Gerd-Liv Valla. Men alt som kom fra Ingunn Yssen var ikke sant. Les hele rapporten på Nettavisen her.

Les også: Flåthen så Valla kjefte

Nettavisen har lest hele den 195 sider lange rapporten som førte til Gerd Liv Vallas avgang som LO-leder.

LO-sekretariatet bestemte fredag ikke å offentliggjøre rapporten fra Fougner-utvalget. Begrunnelsen var at sekretariatet ikke tok stilling til rapporten, i og med at Gerd-Liv Valla kunngjorde at hun ville gå av som LO-leder.

I stedet ble sammendraget fra rapporten lagt fram etter sekretariatets møte.

Redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen mener publikum har krav på å se rapporten i sin helhet.

HER KAN DU LESE RAPPORTEN

(PS! Ved en teknisk feil mangler side 189 i rapporten. Den finner du her)

- Det er viktig at almennheten får tilgang til hele rapporten, slik at man kan etterprøve at Gerd-Liv Valla fikk en rettferdig behandling, og at LO ikke skyver kritikkverdige, interne forhold under teppet. Det vil aldri bli ro uten at hele prosessen får offentlighetens søkelys på seg, sier han til Nettavisen.

Høy sigarføring
Det enorme mediekjøret mot Norges mektigste kvinne ble utløst av Ingunn Yssens oppsigelsesbrev. Men alt som stod i brevet hadde ikke rot i virkeligheten. Det bemerker Fougner-utvalget i sin rapport.

Se mer på TV 2 Nyhetene 21 her

Videre påpekes det at Yssen ikke fortalte hele sannheten når det gjaldt ansettelsesprosessen knyttet til sin stilling som internasjonal sekretær i LO.

Granskingsrapporten gir et langt mer nyansert bilde av konflikten mellom Yssen og Valla, enn det som kommer fram i det svært korte sammendraget som LO-sekretariatet har offentliggjort.

Yssen blir av enkelte beskrevet som en med «høy sigarføring», ifølge rapporten. Noen fikk «bakoversveis» av måten hun oppførte seg på som nyansatt på en LO-kongress på Lillehammer i august 2003.

Yssen følte seg mobbet og trakassert av Valla. LO-lederen på sin side syntes Yssen fungerte svært dårlig i jobben sin – en bekymring som ble delt av flere LO-ansatte.

Feil i oppsigelsen
I oppsigelsesbrevet som Yssen sendte VG i januar i år, skriver hun følgende: «Gerd-Liv Vallas første beslutning var å la nestlederen som selv hadde søkt stillingen som Internasjonal Sekretær, beholde styreverv som alltid har tilligget avdelingens leder (altså Yssen selv, red. anm.) å inneha.»

Dette tilbakevises på det sterkeste av Valla. LO-lederen mente det var feil å frata nestlederen verv hun allerede hadde fått tildelt.

I rapporten skriver hennes advokat, Håkon Bleken, følgende om Yssens påstand i oppsigelsesbrevet: «Det er uomtvistelig konstatert at påstanden om fratakelse av styreverv ikke er sannferdig.»

Og Valla og hennes advokat får støtte fra utvalget: «Basert på den informasjonen utvalget har hatt tilgang til har ikke nestleder i avdelingen fått nye styreverv i forbindelse med ansettelsen av Yssen.»

Slik utvalget ser det, skulle denne uenigheten få stor betydning for hvorledes forholdet mellom Yssen og Valla utviklet seg.

Var ikke LO-medlem
Også ved en annen anledning skal Yssen ifølge rapporten ha snakket usant.

I romjulen 2003 - før hun ble ansatt som internasjonal sekretær - fortalte Yssen til Valla at hun var medlem av LO.

Så - noen uker etter tiltredelsen - oppsøkte hun Valla og fortalte at hun på ansettelsestidspunket ikke var LO-medlem, til tross for at det var obligatorisk ifølge arbeidsavtalen mellom henne og LO.

Valla reagerte slik, ifølge rapporten:

«Hun (Valla, red. anm.) har beskrevet det som et sjokk at Yssen allikevel ikke var organisert. Hun følte seg lurt.»

Fikk bekymringsmeldinger
Valla følte at Yssen ikke mestret jobben sin som internasjonal sekretær. Da hun hadde brukket ryggen og var på rehabilitering på Cato-senteret, fikk Valla besøk av nestlederen i internasjonal avdeling.

«Hun uttrykte klar bekymring for at en del av Internasjonal Avdelings oppgaver ikke ble gjort», heter det i rapporten.

Også etter at Valla kom tilbake til LO, skal hun ha fått bekymringsmeldinger fra flere.

I mai-juni 2006 var Valla i «alvorlig tvil» om Yssen kunne fortsette som LOs internasjonale sekretær.

I et notat til sin advokat 15. desember 2006, og som gjengis i rapporten, skrev Valla følgende:

«Det ble også nevnt at det var vanskelig at avdelingsleder, altså Yssen, i enkelte tilfeller klart hadde gitt uttrykk for at hun ikke hadde lest de dokumenter som avdelingens medarbeidere hadde lagt fram. Dette virket lite motiverende. Avdelingens nestleder var utkjørt av leders stadige fravær og manglende oppfølging.»

På bakgrunn av kritikken innkalte Valla Yssen til samtaler. Yssen har forklart utvalget at hun «la seg flat» for kritkken fra Valla.

Tok selvkritikk
Rapporten beskriver også en annen episode, der Valla var sterkt misfornøyd med Yssens arbeid.

I forkant av et møte med den den franske ambassadøren, hadde internasjonal avdeling ansvar for å utarbeide materiale til Valla.

«Valla har forklart at hun ble fortvilet og oppgitt at det i hennes saksmappe som hun tok med hjem kvelden før lå 40-60 sider ufordøyd materiale.», heter det i rapporten.

Yssen skal ha tatt selvkritikk på dette og laget et nytt notat.

Nettavisen har ikke lyktes å komme i kontakt med Yssen eller hennes advokat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere