RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lederlønninger kan bli snubletråd

Sist oppdatert:
Både LO og NHO har ekstra grunn til å frykte at lederlønninger blir tema under årets lønnsoppgjør.

Fra 1999 til 2005 steg lønningene for topplederne i de største børsnoterte selskapene med 104 prosent. I samme periode har industriarbeiderlønning økt med 29 prosent.

- Dette gjelder en liten gruppe i de store selskapene. Det store antall ledere har hatt en lønnsutvikling på linje med andre, sier NHO-direktør Finn Bergesen til Nettavisen.

- Lederlønningene kommer opp som tema hvert år. Det må vi forholde oss til, fortsetter han.

- Hyggelig
Selv er han fornøyd med sin egen lønn.

-Jeg har hatt en hyggelig lønnsutvikling, på linje med industriarbeiderne i de åtte årene jeg har vært i NHO, sier han til Nettavisen.

Opprinnelig skulle Bergesen bare sitte ut året, men styret ønsket at han skulle fortsette fram til desember 2009. For det får han 750.000 i året.

Irritasjon
Fredag kommer Statistisk sentralbyrå med ferske tall. Det kommer til å bli brukt for alt det er verdt fra LOs side under årets lønnsoppgjør.

- Det påvirker oppgjøret at lederlønninger ofte skaper irritasjon og frustrasjon. De øker langt mer enn det lønningene for vanlige lønnsmottakere gjør, sier LO-leder Roar Flåthen til Nettavisen.

Han understreker at Regjeringen har fått gjennom at lederlønningene i statlige selskaper skal opp på selskapenes generalforsamlinger.

- Vi har også fått gjort en del med rammevilkårene for lederlønningene, sier han.

Hildrum
I år sitter imidlertid LO selv i glasshus, etter TV 2-avsløringen om at avtroppende direktør for A-pressen, Alf Hildrum, selger aksjene sine i A-pressen med en gevinst på rundt 20 millioner kroner før han tar over som ny TV 2-sjef.

Flåthen forsvarer Hildrum, og mener ANB må likebehandle alle ansatte, også direktøren.

-Hildrum kjøpte aksjer på lik linje med andre ansatte til en definert minstepris. Så har han kommet i den situasjonen at han ikke kan sitte med aksjene. Derfor må selskapet kjøpe aksjene tilbake, sier Flåthen.

Hildrum må selge aksjene som følge av ansettelsesavtalen med TV 2, som sier han ikke skal ha noen bindinger til kringkasterens eiere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere