RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Torturert før han tilsto

Sist oppdatert:
Advokaten til Khalid Sheikh Mohammed sier at Mohammed ble torturert før han tilsto 11. september-angrepet. Se lista over tilståelsene.

Denne uken ble det kjent at terrormistenkte Khalid Sheikh Mohammed har tilstått at han var hjernen bak terrorangrepene i USA 11. september, og en rekke andre terrorangrep. Tilståelsen kom under avhør i fangeleiren på Guantanamo.

Sheikh Mohammeds advokat sier imidlertid at tilståelsene kommer på grunn av årelang nedverdigende behandling i fangeleiren.

- Som et resultat av tortur har KSM selv blandet inn flere andre personer som han sier er uskyldige, sier advokat Clive Stafford Smith til AP.

Husker ikke
Den skriftlige gjengivelsen av avhøret fra Guantanamo ble offentliggjort denne uken, er det notert at Sheikh Mohammed har klaget på at han er blitt torturert av CIA. Mohammed ble også spurt om han har kommet med uttalelser på grunn av tortur.

- Det kan jeg ikke huske nå, svarte han.

Resten av svaret han ga er fortsatt sensurert av amerikanske myndigheter.

En talsmann for CIA avviser torturbeskyldningene.

- USA utfører ikke og tolererer ikke tortur, sier Paul Gimigliano.

Halshugget Daniel Pearl
Blant tilståelsene Sheikh Mohammed har kommet med er halshuggingen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl i Pakistan. I et avhør skal han nærmest ha skrytt av at han personlig gjennomførte halshuggingen.

- Jeg halshugget den amerikanske jøden Daniel Pearl med min velsignede høyre hånd i Karachi i Pakistan. For de som vil bekrefte det, så finnes det bilder av meg på internett der jeg holder hodet hans, skal han ha sagt ifølge Pentagons gjengivelse av tilståelsen.

Mohammeds påstander om at Pearl var israelsk etterretningsoffiser blir avvist av hans kolleger.

- Det er latterlig og hårreisende. Danny var jouranlist, først, fremst og alltid, sier redaksjonssjef i Journal Paul Steiger.

Skryter
Sheikh Mohammed har tilstått å ha vært med på å lede 31 terrorangrep, noen planlagte og noen gjennomførte. Alt kom frem i et avhør på Guantanamo lørdag. Deler av avhøret ble offentliggjort onsdag. Flere politikere og tjenestemenn i USA mener imidlertid at han skryter i avhøret, og langt fra er så sentral som han selv vil ha det til.

- Jeg har aldri møtt en kriminell som ikke overdriver, sier republikanernes øverste terrorekspert og tidligere FBI-agent Mike Rogers til AP.

Myndighetene vil nå vurdere troverdigheten i tilståelsen.

- Dette er hans ord, understreker Pentagon-talsmann Bryan Whitman.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere