RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel boikotter Norge

Sist oppdatert:
Israelske myndigheter avlyste tirsdag alle møter med statssekretær Raymond Johansen. Se video.

UDs statssekretær Johansen skulle etter planen ha møte med departementsråden i det israelske utenriksdepartementet i Jerusalem tirsdag. Nå er alle møtene avlyst, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

statssekretær Raymond Johansen samment med den palesinske statsministeren Ismail haniyeh i mars.

- Raymond Johansen får ikke treffe noen representanter for israelske myndigheter. Årsaken er en regjeringsbeslutning fra 2006 om at de ikke møter utenlandske delegasjoner som har hatt møte med representanter for Hamas, sier talsmannen Mark Regev til Nettavisen.

Statssekretær Raymond Johansen sier til TV 2 Nyhetskanalen at israelske myndigheter ikke har tid til å møte ham.

- Jeg tar til etterretning at Utenriksdepartementet ikke har tid. Men dette er udramatisk, sier han.

- Vi har et langvarig og robust forhold til Israel, og er og vant til å diskutere disse tingene, fortsetter han.

Gikk foran
Raymond Johansen møtte mandag Hamas-leder og statsminister Ismail Haniyeh i Gaza.

Johansen var den første vestlige offisielle utsending som fikk møte Haniyeh. Norge er så langt også det eneste landet som har anerkjent den nye palestinske regjeringen.

- Jeg setter pris på at Norge vil normalisere forholdet til Palestina og at Norge har gått foran. Jeg har fått flere råd fra Raymond Johansen som jeg vil lytte til, sa Haniyeh i en kommentar etter møtet.

Terror
Den militære delen av Hamas tok mandag på seg ansvaret for en skyteepisode nær Gaza der en israelsk sivilist ble skadd. Den israelske regjeringen hevder den palestinske regjeringen støtter terrorangrep.

- Etter det første terrorangrepet siden Hamas ble med I den nye palestinske regjeringen, er det åpenbart at dette er en regjering som omfavner terror, og som det internasjonale samfunnet bør hodle seg unna, sier en talsmann for statsminister Ehud Olmert til Haaretz tirsdag.

Rett til motstand
Den såkalte Kvartetten, som består av FN, EU, Russland og USA, forlanger at den nye palestinske regjeringen først må anerkjenne Israel, ta avstand fra vold og respektere alle tidligere avtaler mellom Israel og PLO før boikotten blir hevet. Norge mener den palestinske regjeringen har gitt tilstrekkelige løfter til at boikottten av den kan oppheves.

Solana
Eus utenrikspolitiske leder, Javier Solana, sa mandag at den nye palestinske regjeringen fortsatt ikke har oppfult kravene til at boikotten blir opphevet.

- Vi forventer at denne regjeringen inntar så mange av Kvartettens standpunkter som mulig, og til slutt alle, sa han.

Motstand
Statsminister Ismail Haniyeh har sagt at regjeringen fortsatt vil forbeholde seg retten til å yte motstand mot den israelske okkupasjonen.

Uttalelsen har blitt møtt med skepsis i Bush-administrasjonen.

-Jeg vil spørre den palestinske regjeringen og statsministeren: Mener dere voldelig motstand? sa utenriksminister Condoleezza Rice mandag ifølge Haaretz.

Støtte
Raymond Johansen betegnet møtet med Haniyeh mandag som en åpen og ærlig samtale der han tok opp flere viktige ting.

Johansen la også vekt på at denne samlingsregjeringen var det beste alternativet for palestinerne.

- Vi ser på denne regjeringen som svært bredt basert, og en regjering som har støtte fra det internasjonale samfunnet, sa Johansen.

Terrorliste
Hamas er oppført som terrororganisasjon både på EUs og USAs terrorliste. Hamas har imidlertid aldri stått FNs liste over terrororganisasjoner, som er den Norge har fulgt siden januar 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere