RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge provoserer Israel

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
- Jeg har full forståelse for at israelerne ikke vil møte Raymond Johansen, sier Frps Morten Høglund. Johansen avviser kritikken.

Israelske myndigheter avlyste tirsdag alle avtaler med statssekretær Raymond Johansen. Ifølge Johansens skyldtes avlysningen tidspress fra israelernes side. En talsmann for det israelske utenriksdepartementet sier imidlertid at avlysningen at Johansen har møtt representanter fra Hamas.

- Jeg har full forståelse for det. Med den posisjonen Norge tok i helgen, har vi plassert oss vekk fra en hver mulighet for å være brobygger eller fredsmekler, sier Morten Høglund til Nettavisen.

- Regjeringen har lagt seg så tett opptil en av partene, at en hver mulighet for å se på Norge som en nøytral part er borte, fortsetter han.

- Hva er alternativet til å støtte Abbas og en samlingsregjering som har 95 prosent av folket bak seg? Det er bedre å komme i en posisjon der vi kan stille klare krav, svarer statssekretær Raymond Johansen.

Han avviser at Norge har spilt seg utover sidelinjen.

-Jeg tror det er helt galt. Vi er i en posisjon vi ikke har vært i tidligere, sier han til Nettavisen.

Provoserende
Morten Høglund mener den rødgrønne regjeringen har distansert seg fra EU og USA.

- De har vært sammen med Norge for å legge press på Hamas. Så velger Norge å bryte ut av dette internasjonale presset, og gå alene på en såpass provoserende måte at jeg har full forstålse for at Israel vil reagere, sier han.

Høglund mener SV har «trukket vinnerloddet» i regjeringens politikk på dette området.

- De har lenge hatt ønske om isolering av Israel. Det ser ut til å være i ferd med å bli oppfylt. Dette er bare trist, mener Høglund.

Står bak


SV-leder Kristin Halvorsen avviser at SV har preset regjeringen til å bli mer Palestina-vennlig.

- Jeg er stolt over at Norge har tatt det første skrittet. Jeg ønsker ikke å karakterisere Israel, men de er tjent med å komme inn i et bedre spor og i forhandlinger med palestinerne, sier hun til Nettavisen.

- Det er ikke rart at de første reaksjonene er mer dramatiske enn de blir på sikt. Men mange EU-land er enige med Norge om at vi bør normalisere forholdet til palestinerne, mener hun.

Forstår reaksjonen
KrF-leder Dagfinn Høybråten synes Israels reaksjon er fullt forståelig.

- Det måtte komme en slik reaksjon når Norge ensidig velger side i konflikten, sier Høybråten til Nettavisen. Han mener regjeringen har skadet Norges muligheter til å spille en rolle i konflikten.

- Når Norge veldig forhastet valgte å avblåse presset på den palestinske regjeringen, så valgte Norge å gå inn i en solorolle og ensidig velge støtte til en part, sier han.

Skuffet
- Jeg er skuffet over at Israel slenger igjen døra og ikke benytter anledningen til dialog, sier stortingsrepresentant Ågot Valle (SV).

- Jeg hadde ikke forventet at Israel ville klappe av glede over det standpunktet vi har tatt, men jeg hadde ikke forventet denne reaksjonen, sier Valle til Nettavisen.

Valle mener at Israels reaksjon ikke må få konsekvenser for Norges videre arbeid i Midtøsten.

- Israel må etter hvert forstå at de ikke kan diktere fred i området, sier SVs utenrikspolitiske talskvinne.

- Dette betyr ikke at vi skal la være å gå foran, dette har vi jobbet lenge for, sier Valle.

- Kan oppheves
Mandag møtte Raymond Johansen Hamas-leder og statsminister Ismail Haniyeh i Gaza. Johansen er den første høytstående vestlige utsendingen som har møtt Haniyeh, og Norge er så langt det eneste landet som har anerkjent den nye palestinske regjeringen.

Johansen peker på at Norge stilte tydelige krav overfor Haniyeh, men vil ikke sette noen tidsfrist for når kravene må innfris.

- Som alltid i Midtøsten har vi kort tid på å lykkes. Det er ikke riktig av meg å gi noen frist. Men noen tiltak må settes i verk umiddelbart, sier han.

Verken USA eller EU ønsker å oppheve sin boikott av den palestinske regjeringen.

- Ting tar tid. Men vi ser en utvikling. Veldig mye er opp til den palestinske regjeringen, sier Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere