RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Djupedal truer kommunene

Sist oppdatert:
Hvis ikke kommunene satser mer på skole, kan staten gripe inn, advarer kunnskapsministeren.

GARDERMOEN (Nettavisen): Kunnskapsminister Øystein Djupedal svinger pisken over kommunene, som han mener har brukt for lite penger på å ansette flere lærere.

TV 2 Sumo:- SV har sviktet som skoleparti

- Vi er tålmodige. Men tålmodigheten vil ta slutt en dag, advarer han.

I landsmøtetalen sin torsdag pekte partileder Kristin Halvorsen på at de rødgrønne i Soria Moria-erklæringen lovte flere lærere i skolen.

- Utdanning er så viktig at vi må sikre oss at skolene får del i den økonomiske veksten. Hvis ikke det skjer vil diskusjonen om økt statlig styring av sektoren trenge seg på, sa hun.

Får ett år
Øystein Djupedal peker på at kommunene har fått over 20 milliarder i ekstra overføringer siden de rødgrønne tok over i 2005. Men lite av pengene har gått til skolen.

- Det har ikke kommet flere lærerårsverk, til tross for at resten av kommunesektoren har vokst. For oss det utilfredsstillende, sier Djupedal.

Han innrømmer at det hefter usikkerhet ved tallene departementet sitter på, og gir kommunene ett år på å vise bedring.

- Jeg har forståelse for at noen kommuner fortsatt sliter med å tette hull i kommuneøkonomien etter et borgerlig styre. Men hvis det viser seg neste år at det ikke har skjedd, må vi vurdere å sette inn tiltak, truer han.

Øremerking
Kunnskapsministeren ser helst at kommunene selv ordner opp.

- Men vi kan ikke leve med at de ikke bruker mer penger på lærere og skolen, sier han.

Øystein Djupedal vil ikke være konkret på hva slags tiltak som kan bli aktuelle. Men etter det Nettavisen har grunn til å tro, er øremerking av midler og økt bruk av måltall to alternativer.

Garanti
Torsdag behandlet landsmøtet på Gardermoen flere valgkamputtalelser. Fredag er det kunnskapsministerens tur. Da skal han presentere SVs opplegg for skolesatsingen foran lokalvalget til høsten.

Han er ikke redd for at trusselen om å overstyre kommunene kan bli en dårlig valgkampsak.

- Vi går til valg på at vi skal ha flere lærere i skolen. Den beste garantien for det, er å stemme inn rødgrønne politikere, sier han.

Friskoler
Fredag legger Djupedal fram et forslag til ny friskolelov.

- Med den parkerer vi Høyres kommersialisering av skolen. Med det har vi fullført det mandatet velgerne ga oss - stanset privatiseringen av skolen, sa han i sin tale til landsmøtet fredag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere