RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slåss om horekunder

Sist oppdatert:
Skal horekundene kriminaliseres? – Ja, mener SVs nestleder Audun Lysbakken. – Nei, mener partileder Kristin Halvorsen.

GARDERMOEN (Nettavisen): Blant de 101 forslagene til uttalelser fra landsmøtet, er et forslag fra Sosialistisk Ungdom om forbud mot sexkjøp.

Striden om kriminalisering av horekunder går tvers gjennom partiet og ledelsen i SV. Under maratondebatten torsdag kveld tok sexkjøp og menneskehandel suverent lengst tid. Først tre kvarter over midnatt kunne utkjørte delegater gå hvert til sitt.

Les også: - Var for stor i kjeften

- Mer sårbare
Kristin Halvorsen og nestleder Audun Lysbakken sto på hver sin side under debatten. Kristin Halvorsen peker på at temaet har vært oppe på flere landsmøter tidligere.

- Det ble ikke flertall forrige gang. Det er helt opplagt at noe må gjøres, slik prostitusjonen utvikler seg i Oslo og andre steder med omfattende menneskehandel og mer aggressiv prostitusjon, sier hun til Nettavisen.

Halvorsen mener man må ta de prostituerte på alvor, og knipe bakmennene.

- De jeg har snakket med som jobber med prostituerte, advarer veldig mot kriminalisering, fordi det øker risikoen for at de prostituerte blir utsatt for vold, fortsetter hun.

Halvorsen mener kriminalisering av horekundene vil gjøre de prostituerte enda mer sårbare. Dette la hun også stor vekt på under debatten.

- Det er ikke slik at prostitusjonen vil forsvinne, men den blir mer lyssky. Voldelige menn som er på jakt etter prostituerte, blir enda mer utbredt, sier hun til Nettavisen.

- Måfjerne markedet
Nestleder Audun Lysbakken har motsatt utgangspunkt.

- Mange kvinner blir ofre for grusom trafficking. Til syvende og siste er det bare en ting som opprettholder menneskehandelen i Norge: At det er marked for salg av kvinner, hevder han.

Lysbakken mener tiden er moden for å forby kjøp av sex, og at SV kan gå i bresjen for et forbud.

- Hvis SV går foran, har vi en mulighet til å sette dagsorden for noe som kan bli virkelig de neste årene i Norge, mener han.

Viser til Sverige
Han peker på et Sverige har forbudt sexkjøp, og at erfaringene derfra viser at et forbud vil gjøre markedet mindre lønnsomt for bakmennene.

- De norske mennene som kjøper kvinner, gjør at markedet finnes. Å heve terskelen for å kjøpe sex, er det viktigste bidraget vi kan gi, sier han.

- Naturlig med uenighet
Under landsmøtet har partiledelsen brukt mye krefter på å forklare at SV er et parti som står sammen. Audun Lysbakken mener debatten om sexkjøp ikke svekker inntrykket.

- Det er ikke unaturlig at partiledelsen er uenige. Hvis landsmøtet vedtar noe annet enn det jeg mener, er det helt greit, sier han.

- Lett å forby
Både SU og Hordaland SV krever et forbud mot sexkjøp. Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen fra Vestfold mener et forbud ikke er veien å gå.

- SV vil ikke innføre regler som rammer ofrene hardest, skriver hun i sitt forslag til landsmøtet.

- Det går an å finne virkemidler for å kunne si klart fra at det ikke er OK å kjøpe sex. Det er ikke noe som er så enkelt for en politiker som å forby noe. Men det må andre tiltak til for å løse problemet på lang sikt, sier hun til Nettavisen.

En mulighet er å få statlige eide eller deleide selskaper til å forby ansatte å kjøpe sex. Samme forbud kan også gjelde for kommuneansatte, mener hun. Samtidig bør Norge gjøre det lettere å få asyl på grunnlag av kjønnsbasert forfølgelse, mener hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere