RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste påskespillene

Sist oppdatert:
Hyttepåske og brettspill hører sammen. Her er 15 nye spill med klassiker-potensial.

Er du lei av Yatzy? Mangler Ludo-spillet terninger og brikker, og er spørsmålene i hyttas Trivial Pursuit eller Geni fra tidlig 1990-tall?

Da er det på høy tid med en oppgradering.

Spillene er testet av Brettspillguiden, som har et testteam med i alt fire par. Teamet (med barn når barnespill skal testes) samles én gang i uka. På Brettspillguiden finner du deres kritikker av det aller meste av brettspill som er kommet på markedet de siste årene.

Spillene koster fra 200 til 600 kroner, men spillentusiast Remo Rehder har et tips for de prisbevisste: Se etter tilbudskampanjer – der er det penger å spare. Dessuten trekker Rehder fram nettbutikker som suverene når det gjelder bredde i utvalget.

Oppgaven Brettspillguiden fikk fra Nettavisen, var følgende: Finn fram tre spill i fem ulike kategorier som har potensial til å bli hyttespillklassikere. Her er ekspertenes utvalgte:

BARNESPILL:

Spøkelsestrappen
Et originalt og finurlig spill som setter korttidshukommelsen på en spennende prøve. Hver enkelt spiller må holde rede på hvilken spøkelsesdrakt som skjuler de forskjellige spillernes brikker, for å unngå å hjelpe en konkurrent til topps i den farlige trappen.

Spillet vant prisen for årets barnespill i 2006 og er flott underholdning for hele familien.

Speedybag
En kjempemorsom utfordring som skjer under tidspress. Reglene er enkle, se på et bilde og føl deg frem i posen. Spillerne forsøker å forestille seg hvilket objekt de berører, og tar poeng hvis de gjetter riktig. Siden objektene i posen er små, er det en stor fordel med små barnefingere. Dette gir barna en god mulighet til å vinne uten hjelp fra de voksne.

.

Alias jr
Et fengende og lærerikt lagspill som barn kan mestre på egenhånd. Det trener opp assosiasjonsevnen og bruk av synonymer. Bilder skal forklares med bruk av ord, og det er ikke lov til å bruke ord som er i bildet eller i teksten. Spillet passer best for barn mellom 7-14 år.

FAMILIESPILL:

Ticket to Ride: Europe

Et av verdens mest populære brettspill har fornyet reglene og kommer i en stilig Europa-versjon. Bygging av tunneler er den største nyvinningen i forhold til tidligere utgaver. Spillerne scorer poeng ved å bygge jernbaneruter, nettverk og stasjoner. Temaet, illustrasjonene og spillmekanikken passer godt sammen og setter spillerne i en nostalgisk jernbanestemning.

Metro

Enkelt å lære og morsomt fra begynnelse til slutt. Tema er bygging av linjenettet til undergrunnsbanen i Paris. Spillerne kjemper om å gjøre motstandernes linjer så korte som mulig og sine egne så lange som mulig. Spillet kan spilles med barn fra 8 års alderen, hvis de får litt veiledning underveis.

.

Blokus
Et interessant abstrakt strategispill som det tar ett minutt å lære og et helt liv å beherske fullt ut. Spillet er beslektet med dataspillet Tetris og byr på mest moro når det er fire spillere. Passer for alle som setter pris på intens, rask og artig hjernetrim.

FOR DEVOKSNE:

Cranium
Favorittspillet til filmstjernen Julia Roberts er engasjerende og variert. Det appellerer spesielt til kreative mennesker fordi det setter spillernes skaperevne på harde prøver. En av oppgavene er å modellere abstrakte ord.

Kokkelimonke Extreme
Et kjempefestlig bløffespill der spillerne konkurrerer om å dikte opp de beste og mest troverdige forklaringene på ord de fleste ikke aner noen ting om. Jo mer kreativ og fantasifull forklaringen er, jo større er muligheten for at du vinner! Spillet passer ikke for deg som vet hva ordet irrumpere betyr, men for alle andre.

Quizikon
Et nyskapende spørrespill som setter spillernes kunnskaper og taktiske ferdigheter på prøve. Spillerne gjetter på forunderlige billedgåter og opparbeider seg sjetonger. Kjente personer er avbildet på en måte som gjør det til en spennende utfordring å gjenkjenne dem. Et element av gambling bidrar til å holde spenningen på topp helt til slutt.

MORSOMT:

Sequence
Et flott lagspill som passer godt for alle som liker å spille kort og folk som ikke er spesielt erfarne brettspillere. Spillet kan spilles på høyt strategisk nivå eller ganske enkelt på lykke og fromme. Uansett hvordan man velger å spille det, er spenningen raskt til å ta og føle på.

Luring
Et klassisk terningsspill som dreier seg om å gjennomskue motspillernes bløffing og samtidig unngå å bli avslørt selv. Vet du hva som lønner seg å gjøre i Yatzy, skjønner du fort hva som lønner seg i Luring. Spillet egner seg godt til pubspill med voksne og som familiespill med barn fra 10 år.

A-Å
I det prisbelønte selskapsspillet A-Å er hurtig tankevirksomhet og kunnskaper forutsetningen for suksess. Spillerne leter febrilsk etter ord som er angitt på emnekort, og skal finne de første bokstavene i ordene på sitt eget spillebrett. Tidsterningen og timeglasset viser hvor mye tid man har til rådighet i omgangen.

KUNNSKAP:

Reiselyst
En vellykket kombinasjon av spørrespill og lett strategispill. Spillerne besvarer interessante geografispørsmål underveis i et kappløp rundt i Europa. Spennende kunnskapsdueller kan sende taperen i eksil på øya Alba. Spillet er skapt av nordmannen Rolf Woods og ble tildelt prisen for årets brettspill i 2006.

.

Ordskifte

Et suverent bokstav/ordspill med lettfattelige regler. Ferdigheter og ordforråd blir satt på prøve på en ny og underholdende måte. Hvis man ikke passer seg, kan de mest verdifulle bokstavene bli stjålet. Derfor lønner det seg å lage ord med spesielle bokstavkombinasjoner for å beskytte seg mot bokstavtyveri.

.

Alle mot en
En svært vellykket brettspillversjon av det populære TV-programmet Alle mot en. Spillet tilfører et spennende element av gambling i et quiz med kjente og kjære spørsmålskategorier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere