RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sp hadde kaka klar

Sist oppdatert:
Sp hadde «Tromsø»-kake klar før OL-avgjørelsen ble kjent. – De kan bli anklaget for skittent spill, sier Erna Solberg.

Senterpartiets stortingsgruppe hadde både pressemelding, kaffe og kake med «Tromsø 2018» på marsipanlokket klar før idrettspresident Odd-Roar Thorsen omsider annonserte at Tromsø blir Norges søkerby til OL i 2018.

- Senterpartiet har drevet en unødvendig politisering av saken og gjorde jobben verre for Tromsø, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun peker på at partiet gjennom kommunalminister Åslaug Haga lenge har flagget at de foretrekker Tromsø.

- De vil alltid kunne anklages av de andre for å ha drevet et skittent spill. Det har gjort denne prosessen dårligere, sier Solberg til Nettavisen.

Selvstendig vurdering
Hun understreker at Tromsø hadde en svært spennende og god søknad, men at det hefter større utfordringer med hensyn til etterbruken i Tromsø enn andre steder.

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga avviser kritikken fra Solberg.

- Senterpartiet har hatt samme holdning til dette siden landsmøtet i 2005. Idretten har gjort et selvstendig valg og legger vekt på det selv, sier Sp-lederen til Nettavisen.

Selvstendig
Hun avviser anklagen fra Erna Solberg om mulig skittent spill.

- Meningsmålinger har vist økt oppslutning for Tromsø etter at vi gjentok vårt standpunkt. Vi har aldri drevet noe skittent spill. Idretten har vært opptatt av å gjøre en selvstendig vurdering, sier hun til Nettavisen.

Hun innrømmer at Tromsø har en størrre utfordring i forhold til etterbruk, enn Trondheim og Oslo.

- Det er noe av det vi vil gå inn å se på for å finne kreative løsninger, slik at anleggene kommer flere i landsdelen til gode, sier hun.

Kake
På kontoret til Sps parlamentariske leder Magnhild Meltveit Kleppa sto kaffe og kaken med «Tromsø 2018» klar fredag ettermiddag. Stortingsrepresentant Erling Sande medgir at stortingsgruppen ikke hadde tilsvarende kaker klare for Trondheim og Oslo.

- Men hvis Erna Solberg sier vi har drevet et skittent spill, har hun ikke fulgt med, sier han til Nettavisen.

- Dette er smålig. Høyre burde glede seg over at at idrettsstyret har blitt enige, fortsetter han.

Tett kamp
i Idrettsstyret ble kampen mellom Tronheim, Oslo og Tromsø avgjort ved hjelp av formannens dobbeltstemme.

- Dette var et «close race», sier lederen for Stortingets familie- og kulturkomité, May-Helen Molvær Grimstad (KrF).

Nå skal spørsmålet om statsgaranti opp i Regjeringen.

- Vi har ikke tatt stilling til spørsmålet, sier hun til Nettavisen.

Sa nei
SV sa nei til statsgaranti for en norsk søknad om OL i 2014.

- Nå må vi vurdere saken på nytt. Fos oss er det viktig å få utredet miljøkonsekvensene og etterbruken i Tromsø, sier stortingsrepresentant May Hansen til Nettavisen.

Frp har tidligere flagget at de sier nei til en statsgaranti for OL, uansett hvillken by som måtte vinne. At Tromsø vant kampen, endrer ikke Frps syn, understreker stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms.

- Vi har tatt et prinsipielt standpunkt. For oss er det likegyldig om det ble Oslo, Tromsø eller Trondheim, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg til Nettavisen.

Miljø
Verken Høyre eller Venstre har bestemt seg for om de vil støtte et forslag om statsgaranti til Tromsø, dersom forslaget kommer.

- Jeg håper Tromsø følger opp noen av de gode elementene i de andre søknadene, som miljøfokuset i søknaden fra Oslo, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

- Vi har ikke gjort spørsmålet om statsgaranti avhengig av hvilken by som vant. Regjeringen må først gjøre en vurdering, sier Erna Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere