RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høybråten i siget

Foto: Gry Elisabeth Veiby
KrF får sin høyeste oppslutning siden juli 2004 på TV 2s ferske stortingsgallup for april.

Mens Kristelig Folkeparti øker sin oppslutning, går Arbeiderpartiet mest tilbake. Det nystiftede partiet Rødt ville erobret to plasser på Stortinget dersom det var valg i dag, viser målingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Smiler før påske
KrF-leder Dagfinn Høybråten smiler over en oppslutning på 7,2 prosent, som er en fremgang på 1,3 prosentpoeng siden mars.

- Dette var en hyggelig hilsen til påske fra velgerne, sier Høybråten til TV 2-nyhetene.

Bakgrunnstallene viser at KrF for første gang på lenge er det partiet som har de mest lojale velgerne.

- Vi har vist en stødig linje over tid med utholdenhet i kamp for trygg oppvekst og god alderdom, det har gitt uttelling over tid, sier Høybråten.

Venstre i siget
Venstreleder Lars Sponheim kan også koste på seg et smil over apriltallene i målingen fra TNS Gallup. Venstre får 5,8 prosent (+ 0,2), og det er den høyeste oppslutningen Venstre har hatt på målingen siden stortingsvalget.

Høyre går også frem med 0,4 prosentpoeng til 15,9 prosent. Bakgrunnstallene viser at flere velgere som stemte Høyre i 2005 nå er på vei tilbake til partiet.

Motbakke for Siv
Frp-formann Siv Jensen har ikke like god grunn til å smile over tallene. Ikke siden februar 2006, altså på et drøyt år har Frp hatt lavere oppslutning på TV 2s stortingsgallup.

For andre måned på rad går Frp tilbake, rett nok bare med 0,6 prosentpoeng til 23,5 prosent, men det er langt opp til 30-tallet som målingene på slutten av fjoråret viste.

Partiet henter langt færre tidligere Høyre- og KrF-velgere enn på lenge, og denne gang henter Frp heller ikke tidligere Senterpartivelgere.

Ap under 30
Arbeiderpartiets tilbakegang er imidlertid større enn Fremskrittspartiet. Et fall på 3,1 prosentpoeng sender statsminister Jens Stoltenbergs parti ned til 29,8 prosent.

Tilbakegangen skyldes at det er færre unge sim vil stemme Arbeiderpartiet enn for en måned siden, samtidig som partiet henter færre velgere som stemte på de to regjeringspartnerne Senterpartiet og SV.

Sp frem
Ikke siden mai 2006 har Senterpartiet hatt høyere oppslutning på denne målingen. Fremgangen på 1,6 prosentpoeng til 6,8 prosent kommer to uker etter partiets landsmøte, der Åslaug Haga gikk til frontalangrep på Fremskrittspartiet, og hevdet at bønder som stemmer Frp, like gjerne kan legge flyttemeldingen i samme konvolutt. Og kanskje hadde tordentalen til Sp-lederen en viss effekt, for bakgrunnstallene viser at ingen tidligere Senterpartivelgere denne gang sier at de ville ha stemt Frp.

Denne gang er også Senterpartiets oppslutning høyere blant kvinner enn den er blant menn.

En oversikt over hvor i landet Senterpartivelgerne bor, viser at partiet i de minst sentrale kommunene i landet har en oppslutning på 20 prosent, mens den er på 4 prosent i de mest sentrale kommunene.

SV og Rødt
Sosialistisk Venstreparti får bare beskjeden fremgang i målingen som er tatt opp i uken etter partiets landsmøte. 8,5 prosent av de spurte svarer at de vil stemme SV, det er en fremgang på 0,9 prosentpoeng fra mars.

Ingen andre partier har så lite lojale velgere som Kristin Halvorsen & co. Bare halvparten av velgerne som stemte SV i 2005 ville ha gjort det samme i dag.

Hver tiende SV-velger fra forrige valg ville ha stemt Arbeiderpartiet, mens en av tjue SV-velgere ville ha stemt på andre partier, som i denne målingen i all hovedsak er det nye partiet Rødt (RV).

Rødt, som ved kommunevalget til høsten fremdeles eksisterer som RV får en oppslutning på 2,0 prosent (+ 0,3), og andre partier og lister får 0,6 (- 0,9).

Flertall for skifte
Som de fleste andre målinger etter regjeringsskiftet høsten 2005 ville det også denne gang vært flertall for regjeringsskifte.

Frp ville fått 43 mandater (+ 5), Høyre 26 (+ 3), Kristelig Folkeparti 12 (+ 1) og Venstre 10 (som i dag), til sammen 91 mandater for dagens opposisjonspartier.

Arbeiderpartiet ville endt opp med 51 (- 10), SV 14 (- 1) og Senterpartiet 11 (som i dag), mens det nye partiet Rødt ville fått 2 mandater (+ 2), til sammen 78 mandater.

Usikre velgere
Målingen TNS Gallup har laget for TV 2 viser at hele 8 av 10 som satt hjemme ved forrige valg ville gjort det samme i dag

- Politikerne generelt har en utfordring når det gjelder å mobilisere velgerne til å delta. Mange er lei av politikk, de er opptatt av helt andre ting, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

70,3 prosent av de spurte oppgir partipreferanse.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved hjelp av personlige telefonintervju i tidsrommet 26. mars - 1. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere