RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik sikrer du barn i bil

Sist oppdatert:
Flere barn kunne overlevd ulykker i bil om de hadde vært sikret riktig. Se hvordan her.

Den svenske bilprodusenten Volvo har hatt sikkerhet på agendaen i svært mange år.

Med et ønske om å alltid være i forkant, har de nå utformet en manual for barnesikkerhet i bil.

Last ned svensk versjon: Her her håndboken

Kunne vært spart
Lotta Jakobsen er spesialist på barnesikring ved Volvo personbilers sikkerhetsavdeling. Hun sier at mange barn dør unødvendig når de kjører bil fordi deres barnestoler er montert feil, eller at stolene ikke passer barnets høyde eller vekt.

Har du erfaring med sikring av barn i bil?
- Del med andre i kommentarfeltet nederst i saken

- Gravide kvinner eller nybakte foreldre har mange spørsmål, først og fremst om hvordan familiens nye tilskudd skal færdes sikkert i bilen, sier hun.

Hun sier videre at de får svært mange spørsmål om dette, og at de derfor har utarbeidet en sikkerhetsbrosjyre om temaet.

Unik database
Bakgrunnen for at Volvo kan påta seg oppgaven med å skrive en slik veiledning, er at de i en årrekke selv har forkset på virkelige ulykker. Databasen Volvo sitter på innehoplder analyser av over 36.000 ulykker med over 60.000 personer involvert.

- Denne ulykkesstatistikken er unik, og teamets studier viser tydelig at bakovervendte barnestoler gir en meget god beskyttelse, kommenterer Jakobsen.

«Hodet til en ni måneders gammel baby står for hele 25 prosent av kroppsvekten»

Lotta Jakobsen

Jakobsen forklarer dette med at barnets hode er stort og tungt i forhold til kroppen. Hodet til en ni måneders gammel baby står for hele 25 prosent av kroppsvekten, mens hodet hos en voksen bare står for 6 prosent av kroppsvekten.

Viktig forskjell på barn og voksne
Barnets hals og nakkemuskler er ikke fullt utviklet, og skiller seg derfor kraftig fra en voksen. Ved en kraftig oppbremsing eller frontkollisjon kastes hodet på den som sitter i kjøreretningen fremover med voldsom kraft.

Hals og nakke på en voksen vil ofte kunne klare en slik påkjenning, mens nakken på et lite barn ikke gjør det.

Og ettersom frontkollisjoner er den vanligste, og som regel kraftigste, typen av kollisjon, er det spesielt viktig at små barn sitter i bakovervendt stol.

Når skal barnet snus?
Et spørsmål som dukker opp i denne sammenheng er når barnet skal sitte i en forovervendt stol, og hvilken beskyttelse som da er best.

- Vi pleier å råde foreldre til å ikke plassere barnet i en forovervendt stol før tidligst når det har vokst ut av sin bakovervendte stol, og nådd en alder av minst 3 år, sier Jakobsen.

Hun forklarer dette med at da har kroppen fått mer voksne proposjoner, og hals og nakke er mer utviklet.

- Barnet er fremdeles for lite for å kunne bruke et vanlig sikkerhetsbelte, så man bør bruke en barnepute. Med en slik pute sitter hoftebeltet riktig over barnets hofter, og ikke rundt barnets mage, slik at det ikkeskader barnets indre organer ved et sammenstøt.

Manualen vil være å få hos alle Volvos forhandlere.

Her kan du laste ned engelsk versjon av håndboken

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere