RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

33 døde i skolemassakre

Sist oppdatert:
En mann skjøt og drepte 32 personer og skadet flere under en skolemassakre i Virginia i USA mandag.

Det hersket lenge usikkerhet omkring antall drepte etter skyteepisodene på et internat og på en forelesningssal på Virginia Tech i Blacksburg mandag morgen lokal tid. Ifølge de siste meldingene skal 33 personer - inkludert gjerningsmannen - være drept i massakren. I tillegg er en rekke personer skadet.

Følg saken på TV 2 Nyhetskanalen

Dette er den verste skolemassakren i amerikansk historie. Gjerningsmannen skal ha tatt sitt eget liv.

- Skjøt læreren vår
Studenten Trey Perkins var på forelesning da gjerningsmannen kom inn og begynte å skyte. Til Washingtonpost.com forteller han hvordan han opplevde dramaet:

- Vi hørte først noen høye smell. Så kom en mann inn i rommet. Han skjøt læreren vår. Vi kastet oss ned på gulvet alle sammen, og han skjøt rundt seg. Jeg vet ikke hvor lenge det sto på, men det føltes som en evighet, forteller Perkins.

Da gjerningsmannen hadde forlatt rommet, deltok Perkins i arbeidet med å hjelpe de skadde.

- Det var blod overalt. Det var helt ubeskrivelig. Jeg har ikke ord for det, sier han.

Perkins sier gjerningsmannen ikke sa et ord mens det hele sto på.

Panikk og forvirring
Skytingen skapte panikk og forvirring på universitetsområdet i morgentimene. Vitner forteller at de så studenter som hoppet ut av vinduene i frykt for å bli truffet. Studenter og ansatte bar ut flere av de skadde uten å vente på ambulansene. Væpnede politifolk med skuddsikre vester saumfarte området, ifølge AP.

Ble holdt innesperret på rommene
Førsteårsstudenten Aimee Kanode forteller ifølge AP at skytingen fant sted i femte etasje på West Ambler Johnston-internatet. Selv befant hun seg i etasjen under da noen banket på døra hennes og ba henne holde seg der. Da hun på et tidspunkt fikk lov til å gå ut, kom det nye skudd. Hun og de andre ble igjen bedt om å holde seg innendørs.

- Vi var alle innestengt på våre rom. Der surfet vi på nettet og forsøkte å finne ut hva som skjedde, sier hun.

To skyteepisoder
Blodbadet begynte klokka 7.15 lokal tid på internatet som huser 895 personer og fortsatte to timer senere på ingeniørbygget Norris Hall. Ifølge politiet var de i gang med å etterforske skytingen på internatet da de fikk melding om skyting på en forelesningssal.

Studentene ble bedt om å holde seg innendørs og unna vinduene mens dramaet pågikk. Studiestedet ble stengt og all undervisning er avlyst mandag og tirsdag.

Sjekker norske studenter
Utenriksdepartementet kjenner til at to norske studenter studerer ved Virginia Tech dette semesteret. Begge har bekreftet at de er i god behold. Det samme har to norske ansatte ved universitetet.

- Vi utelukker ikke at det kan være flere nordmenn ved Virginia Tech, og vi undersøker dette, sier fungerende pressetalsmann Frode Andersen i UD til Nettavisen.

Ifølge ANSA Norge går det fem norske studenter ved andre universitet i Virginia enn Virginia Tech. Ifølge ANSAs tall følger for tiden 2.200 norske studenter universitetsstudier i USA.

Tidenes verste skolemassakre
Inntil mandag sto skyteepisoden på University of Texas i 1966 som det største blodbadet på et amerikansk universitetsområde. Her klatret Charles Whitman opp i klokketårnet og åpnet ild. Han drepte 16 mennesker før han selv ble skutt ned av politiet. På Colombine High School i Littleton i Colorado i 1999 tok to tenåringer livet av 12 medelever og en lærer før de tok sine egne liv.

Universitetet Virginia Tech ble etablert i 1872 og ligger ved Blue Ridge-fjellene sørvest i Virginia. Universitetet har 26.000 studenter og er det største i Virginia. Skolen er best kjent for sine ingeniørstudier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere