RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tallfester ikke norsk andel

Sist oppdatert:
- Å tallfeste hvor stor andel av CO2-kuttene som må gjøres i Norge, gir ingen mening, mener statsminister Jens Stoltenberg.

FOLKETS HUS (Nettavisen): I sin tale til Ap-landsmøtet torsdag lovte Stoltenberg at Norge vil kutte CO2-utslippene "tilsvarende 30 prosent av de norske utslippene”. Men han ville ikke si hvor mye av kuttene som skal skje i Norge.

Tvert i mot la han vekt på at det mest kostnadseffektive er å sørge for at utslippene land som Kina og India går ned. I Soria-Moria-erklæringen lovte de rødgrønne at en betydelig del av utslippskuttene skal tas i Norge.

- Det som står i Soria Moria-erklæringen står ved lag. Men for å kutte CO2-utslippene med 30 prosent og 100 prosent innen 2050, må vesentlig deler av kuttene tas i andre land, sier han til Nettavisen.

- Jeg forstår de som vil kutte utslipp hjemme. Men å ha som prinsipp om at for eksempel halvparten av utslippene skal tas hjemme, er underlig. Det bedre for alle at den samlede reduksjonen blir 100 prosent, sa han.

Svovel
På pressekonferansen etter talen understreket han at utslippene i Norge også må ned. Samtidig pekte han på at Norge har tilsluttet seg EUs kvotesystem. Det betyr at norske bedrifter fritt kan kjøpe utslippskvoter fra andre EU-land for å oppfylle kravene til utslippsreduksjoner.

- Derfor blir det stadig vanskeligere å identifisere hva som skal kuttes ute og hjemme, sier han til Nettavisen.

Han understreker også at å kutte utslipp i utviklingsland, har andre store fordeler.

- Å fjerne svovel og sot i storbyer som Sao Paulo og Beijing gir helseeffekter for befolkningene som bor der, og store inntekter til utviklingslandene ved salg av kvoter, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere