RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardgaranti for verdig omsorg

Foto: Gry Elisabeth Veiby
Sist oppdatert:
Minst 40 milliarder kroner ekstra vil det koste å sikre alle eldre verdig omsorg, mener KrF-leder Dagfinn Høybråten. Fredag lanserer han en verdighetsgaranti på partiets landsmøtet.

TV 2 Sumo:Vil doble antall KrF-ordførere

Alle eldre skal sikres verdige omsorgstjenester og være trygge på å få dekket sine grunnleggende behov. Det mener KrF-leder Dagfinn Høybråten som lanserer en egen verdighetsgaranti for eldreomsorgen med en prislapp 40 milliarder kroner.

Dagen før han åpner KrFs landsmøte i Molde, var Dagfinn Høybråten på tur til nabokommunen Akura, for å studere omsorgstjenester. Partilederen har varslet at eldreomsorg er hovedsatsingsområdet foran høstens valgkamp.

Valgfrihet
- I Aukra får de som ønsker det plass på sykehjemmet, sier ordfører Aud Mork (KrF).

Men rundt 120 eldre i kommunen har valgt å benytte seg av hjemmebasert omsorg, en av dem er Odd Småge.

- Det er flott det. Jeg kan ikke få det bedre, sier Småge til TV 2-nyhetene.

Han er avhengig av pleie, og kona Synøve har omsorgslønn fra kommunen.

- Det å få noen til å se til mannen som gjør at jeg kan komme meg ut og betale dem - om jeg skal til ei frisørdame, eller handle eller noe - er veldig bra sier hun.

Står dårlig til
Dårlig kvalitet og uverdige tilbud er en del av norsk eldreomsorg. Fylkeslegen i Oslo og Akershus advarte nylig om at eldre blir mer og mer syke før de får hjelp, og at deler av eldreomsorgen er uverdig.

En kartlegging av alle sykehjem i Oslo og Akershus tyder på at terskelen for å få plass på sykehjem blir høyere, og at hjemmeboende eldre blir mer syke uten å få pleie hele døgnet hjemme.

- Skal få leve livet
Dette har fått KrF til å reagere, og partiet lanserer derfor en egen verdighetsgaranti, etter at regjeringen sa nei til en forpliktende eldreplan.

- En verdig pleie og omsorg. En mulighet til å velge god omsorgsform, og ikke minst en rett til aktivitet, til kultur og til alt det andre som gir livet innhold. De eldre skal få leve livet, livet ut, sier partileder Dagfinn Høybråten til TV 2.

Minst 40 milliarder
Den forrige eldreplanen som partiene gikk sammen om i 1997 kostet om lag 40 milliarder kroner. KrF mener det nå må satses like mye på innhold i eldreomsorgen, og lover at denne garantien skal de holde.

- Du kaller dette en verdighetsgaranti, vi har hørt mange garantier fra politikere tidligere. Hvilken garanti har vi for at du vil holde dette løftet?

- Krf vil følge opp dette. Vi fikk til en satsting på 40 milliarder kroner i bygninger, nå må vi minst satse det samme på innholdet og kvaliteten i eldreomsorgen fremover. Det skylder vi våre eldste. De må ikke bli glemt foran dette valget, sier KrF-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere