RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk sparken da sjefen så Facebook

Sist oppdatert:
De meldte seg på «Facebook», men endte på «Aetat». Les historiene du definitvt ikke vil kopiere.

Nettsamfunn og nettverkssider har aldri vært mer populært. Det skal godt gjøres å ikke ha hørt om Facebook eller MySpace i dag, og mest sannsynlig har du vel en profil på minst ett av stedene.

TV 2 Sumo: Facebook-debatt på Tabloid.

Uheldige kommentarer
På bare et par klikk kan du kartlegge folks vennekrets, religion, favorittbøker og for den saks skyld seksuelle preferanser. Og kanskje enda viktigere: Du kan se hva venner og bekjente gjorde forrige helg.

Men husk - også du blir «spionert» på. Og det er ikke bare vennene dine som kikker. Også nåværende og kanskje kommende arbeidsgivere er på Facebook.

Brukere som sladrer
Et godt eksempel på uheldig Facebook-bruk er guttene som jobbet i en dagligvareforretning i «Farm Boy»-kjeden i Ottawa, Canada. Devon Bourgeois og James Wood er nå arbeidsløse takket være noen uheldige Facebook-poster inne på en gruppe de kalte «I got Farm Boy’d».

Ting de skrev til hverandre ble tolket som at de stjal fra arbeidsplassen sin. Og en dag ble meldingene lest av feil person - som sladret til guttenes sjef.

Pålogget i 500 timer
Også i større og langt mer renommerte selskaper ruller hoder etter hodeløs Facebook-bruk. Charlie Barrow var forvalter i selskapet Goldman Sachs, og over gjennomsnittlig glad i å bruke tiden sin på Facebook.

På seks måneder brukte Barrow 500 timer på Facebook-surfing. Eller fire timer hver dag...

Da han mottok en advarsel på e-post fra høyere hold, var han dum nok til å publisere mailen ordrett på Facebook-profilen sin. Her legger han til følgende; «Dette sier litt om hvor hekta jeg er blitt. For det første er jeg overraskende stolt over denne advarselen, i tillegg var det første jeg tenkte på at jeg skulle poste mailen her, og det å miste jobben bekymrer meg mye mindre enn å miste Facebook.»

Dette resulterte – ikke overraskende – i at han endte opp arbeidsløs.

Arbeidsliv vs. privatliv
Hva med de dagene du drar en hvit løgn og er borte fra jobben med «influensa», grunnet festligheter kvelden før? Hold deg langt unna digitalkameraer.

Bilder vennene dine har tatt av deg - gapende over tequila-shots og dansende på bardisken - kan fort havne på Facebook. Og der er det altså både venner, kollegaer og sjefer som kikker...

Ikke ulovlig
Arbeidsgivere – nåværende så vel som fremtidige - kan finne ut mye om deg på nettet, mer enn du for eksempel avslører på jobbintervjuet. Og i tillegg til Google er Facebook i ferd med å bli en god kilde for å kartlegge hva slags person du er.

Slike bakgrunnsjekker er ikke ulovlige. Informasjon som legges ut på nett er offentlig og tilgjengelig for alle – inkludert nyssgjerrige arbeidsgivere.

Men selv om du nå mer eller mindre frivillig er koblet til hele verden, kan du begrense informasjonen litt. Hvordan ser du i faktaboksen til høyre i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere