Gå til sidens hovedinnhold

Å, for en krig

På 80-tallet kunne du komme langt med litt engasjement og noen mektige venner.

Charlie Wilson's War – USA 2007. Regi: Mike Nichols. Med: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman m.fl.

Aldersgrense: 11 år.

«Charlie Wilson's War» er så bra at man ikke greier å irritere seg over Tom Hanks og alle de merkelige rollene han har gjort tidligere. Etter filmen kommer jeg ikke på noen filmer han har spilt bedre. En liten bragd i seg selv, tatt i betraktning at han denne gangen spiller mot Philip Seymour Hoffman.

Tom Hanks ungkaren som trives i rollen om kongressmann fra Texas. Han fører en livsstil som for 25 år siden ikke havnet like fort på nyhetene, men mest av alt er han en listig politiker som er ytterst patriotisk mot sitt land. Litt medfølelse for mennesker i nød har han vist også.

Gode skuespillere og en utrolig interessant historie er en vinnende formel. Fortellingen er tragisk nok i seg selv, men hvilken glede filmen greier å skape er helt fantastisk.

Krig er grusomt nok i seg selv, men her har man greid kunststykket å gjøre litt politisk historie om til en morsom film. Kongressmannen vår er full av humor og sjarme, og en mann som blir dypt berørt av kommunistenes invasjon av Afghanistan. Små barn som vandalisert av landminer og spillet rundt den kalde krigen gjorde inntrykk på mange, men få fikk gjort noe med elendigheten.

Unntaket var en engasjert politiker som satt i de rette komiteene og kjente de rette folkene. Utfallet var en tilbaketrekning av sovjetiske styrker fra Afghanistan på slutten av 80-tallet, men historien endte med dagens terrorkrig. En historisk begivenhet som verdenssamfunnet bør ta lærdom av, uansett hvor sammensatt og komplisert det måtte være. Her er den enkelt fortalt, men inntrykk gjør det uansett.

Les flere filmanmeldelser her.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren