Gå til sidens hovedinnhold

Å knekke Rebekka-koden

Rebekka Karijord har nettopp hatt releasekonsert i huset hun deler med Åsne Seierstad, hun skriver ny dramatikk og skal spille Maria i «West Side Story». - Jeg blir alltid spurt om hva jeg egentlig vil, ler hun.

- Jeg blir alltid spurt hva det er jeg egentlig har mest lyst til å gjøre, sier Rebekka Karijord. Nordmenn ble først oppmerksomme på Rebekka Karijord da hun satte opp sin egenskrevne Rebekkas saga. Før den tid hadde hun gjort suksess i Sverige.

«Izzat»-psykolog
I 2003 ga hun ut albumet «Neophyte». Nå er hun tilbake med «Good or Goodbye». På coveret står det Rebekka & The Mystery Box. Mysteriemannen i boksen heter Peder Kjellsby, og har et torp med musikk rett over svenskegrensen.

- Det er et utrolig skjermet sted hvor jeg kan bare konsentrere meg om musikken når jeg er der, sier Rebekka.

Rebekka Karijord har jobbet med musikk siden hun var barn, hun begynte å opptre profesjonelt da hun så vidt var tenåring. I Sverige utdannet hun seg til skuespiller. Det er blant annet derfor at «Rebekkas saga» har vært en del av Nationaltheatrets program i høst. Og for de som kikker litt nøye, vil gjenkjenne Rebekka fra «Izzat»s siste scener der hun spiller psykologen.

Hus med mange rom
I det siste har de fleste også blitt klar over at Rebekka Karijord er en god venninne av Åsne Seierstad. Faktisk leier hun og samboer Even Børsum en del av Seierstads hus, og det var i denne leiligheten Karijord hadde, en etter ryktene fantastisk, releasekonsert nylig.

Rebekka innrømmer at det overrasker henne at folk er så opptatt av hennes vennskap med Åsne. Og hun bedyrer uoppfordret at det inngår liten kalkulasjon i vennskapet med forfatteren.

- Åsne er et av de klokeste og mest generøse mennesker jeg vet om. Hun har en nydelig evne til å la seg berøre, samtidig er hun så sterk og bestemt at hun kan gi meg motstand. Åsne og jeg har alltid hatt en drøm om å lage et hus der det er plass til mange venner og der vi kan heise kurver med kaker og vin mellom verandaene. At vi har fått det til, er fantastisk, sier hun.

Selv er Karijord ikke veldig opptatt av kjent-faktoren.

- Det jeg drømmer om er kontinuitet. Jeg er ikke interessert i å være med på en reise jeg ikke har skapt selv, sier hun.

Alter ego
«Good or Goodbye»s omslag vitner om at Rebekka Karijord er opptatt av identitet. Alter ego, sier hun selv.

- Platen handler mye om den tilstanden man er i rett før man gjør et valg. Valget i seg selv er jeg ikke så interessert i, sier hun.

Hun sier låtene på platen minner er veldig svart-hvitt. Og rødt – som lidenskapen.

- Selv er jeg mye mer et gråsone-menneske, jeg tenker mye før jeg tar et valg og debatterer det ofte i etterkant.

Vestkant-Maria
Det passet bra at platen kom nå. Etter jul trer nemlig Rebekka inn i det som hun sier blir hennes første og siste musikalrolle, som Maria i Svein Sturla Hungnes «West Side Story» på Oslo Nye Teater. Hungnes er grunnen til at Karijord vil spille musikal.

Samtidig skriver hun på ny dramatikk, både sammen med og uten Åsne Seierstad.

- Å spille teater og lage musikk er de korte linjene for meg. Å skrive representerer de lange linjene. «Rebekkas saga» tok fire år, ler hun.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken