(SIDE2): Det vet Turi Wang Ljungkvist alt om. Mannen hennes fikk diagnosen Alzheimers, og levde med sykdommen i mange år.

Glemte ting
- Det er en lang sorgprosess, de blir jo borte bit for bit. Han ble helt forandret, og han var ikke den jeg kjente lenger, forteller Ljungkvist i «God Morgen, Norge».

Alzheimers
Alzheimers er en av flere sykdommer som forårsaker et gradvis tap av hjerneceller, og den største årsaken til demens i vestlige land.

Demens er et paraplybegrep for flere symptomer som henger sammen med reduserte tenkeevner. Vanlige symptomer er gradvis tap av minnet, problemer med å resonnere eller bedømme, desorientering, læreproblemer, tap av språklige evner og nedsatt evne til å gjennomføre daglige rutiner

Kilde: Forskning.no

Hun merket at mannen Tore begynte å glemme ting, og forandret seg.

- Det begynte med glemsomhet, og at han ble uoppmerksom når han kjørte bil. Så holdt han ikke avtaler, og så gikk det ut over den personlige hygienen, forklarer hun.

- Klassisk
Etter å ha tatt turen til fastlegen fikk de beskjed om at det var helt normalt å bli glemsom i 70-årene, fikk de til slutt time på Hukommelsesklinikken på Ullevål sykehus. Der fikk de diagnosen fremskreden Alzheimers

- Dette er et klassisk eksempel, forteller Peter Wetterberg, overlege ved Hukommelsesklinikken.

Se intervjuet med Turi Wang Ljungkvist og Peter Wetterberg her:

192573

HTML EMBED

Se hele intervjuet her