Gå til sidens hovedinnhold

Å selge sitt eget barn

I Gullpalme-vinneren «Barnet» utforsker Dardenne-brødrene en ung mann som vil gå så langt som å selge sitt eget barn.

Da «Barnet» kunne hente hjem den gjeve Gullpalmen under årets Cannes-festival var det ikke et kontroversielt valg. De belgiske Dardenne-brødrenes drama om den arbeidsløse, unge mannen som alt for tidlig blir far, var en favoritt blant mange andre sterke filmer.

Nå vises den på Bergen Internasjonale Filmfestival, og kommer på kino senere i høst.

Brødre-symbiose
Vi treffer Luc og Jean-Pierre Dardenne i solsteken på et av festivalbyens tak dager før Gullpalmen er i hendene deres. De ene er litt mer lysere i gråstenken enn den andre, men det er klart synlig at de er brødre. Og de oppfattes også mange ganger som én.

- Vi er bare blitt Dardenne-brødrene, og det er helt greit, sier de. Luc og Jean-Pierre Dardenne slo seg opp med sine arbeidsklasse-motiverte filmer. Filmen «Løftet» vakte berettiget oppsikt, og i 1999 vant de hovedprisen under den franske filmfestivalen med «Rosetta».

Unge menneskers kamp står ofte sentralt i deres fortellinger.

Og farssrollen – derav forsikringen om at de verken har vært dårlige fedre eller har opplevd en dårlig far selv.

Farsrollen
- Hva det betyr å være far er et tema som vi ofte vender tilbake til, sier Jean-Pierre.

De to jobber sammen konstant, men ser det som en styrke. Jean-Pierre har skuespillerutdannelse, men det er ikke dermed gitt at det er han som instruerer skuespillerne.

- Vi er som en organisme. Noen ganger er jeg i felten og ordner opp, og Luc bak kamera, andre ganger er det omvendt, sier Jean-Pierre Dardenne.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken