Gå til sidens hovedinnhold

Visuell nytelse

Moteskaper Tom Fords første spillefilm imponerer.

A Single Man - USA 2009. Regi: Tom Ford. Med: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult og Matthew Goode

Aldersgrense: 11 år

(SIDE2): George har mistet sitt livs kjærlighet i en bilulykke. Etter et 16-årig samliv med kjæresten Jim, får han ikke engang komme i begravelsen. Året er 1964 og homofili er fortsatt uakseptabelt i de fleste familier.

Åtte måneder senere har George et mantra han sier til seg selv hver morgen i speilet: «Bare kom deg gjennom denne dagen». Det er et par lyspunkt i Georges tilværelse, en hyggelig snakk med naboens datter, øyeblikket der noen av engelskstudentene hans faktisk skjønner hva han prøver å si om «de skjulte minoritetene» og et møte med en sexy kjekkas på vinbutikken.

Venninnen Charley, som han hadde en kort affære med da de begge bodde i London for mange år siden, er kvinnen som foreløpig har holdt ham oppreist. Hun er hans klippe, men han kan ikke gjengjelde kjærligheten hun fortsatt føler for ham.

Etter åtte måneder er han fortsatt en knust mann, og bestemmer seg for å kjøpe ammunisjon til pistolen sin, og gjøre slutt på lidelsene denne kvelden. Først må han bare komme seg gjennom dagen.

Skjebnen har derimot andre planer, og det er akkurat denne dagen han blir nærmere kjent med en av elevene sine, Kenny. En ung, nydelig mann som virker svært interessert i sin distingverte engelsklærer. Er dette veien ut av sorgen?

Det er for det meste sorgbearbeidelse det handler om i Colin Firths nye film, uten at det blir depressivt eller håpløst av den grunn. Det handler nemlig også om kjærlighet, vennskap og nye begynnelser i en film der du ikke sitter å biter negler eller holder pusten, selv om det gjelder liv og død.

Derimot er dette en historie som blir hos deg lenge etter du har sett den, en slags forsinket nytelse. Colin Firth er blitt nominert til Oscar for sin rolle som den sørgende George, en nominasjon som er veldig fortjent. Men en som nesten gjør en enda bedre jobb er den alltid vidunderlige Julianne Moore i rollen som desillusjonert fraskilt husmor.

Det er også moro å se igjen den lille rare gutten fra «About a boy» i rollen som forførerisk high school-elev. Nicholas Hoult er blitt voksen, og virkelig utviklet sitt skuespillertalent i serien «Skins» før denne rollen.

Dette er moteskaper Tom Fords debutfilm, og det er tydelig at her er estetikken i høysetet. Hele filmen er delikat og vakkert spilt inn, og bruker farger og gråtoner til å understreke sinnsstemninger. Dette høres kanskje klissete ut, men det er gjort på en utsøkt måte, som løfter filmen.

«A Single Man» er en film der handlingen går i et bedagelig tempo, og selv om det handler om sorg, mangler den absolutt ikke lun humor og oppløftende sekvenser.

Filmen er en visuell nytelse, og de involverte backer det opp med kvalitet i alle ledd. Jeg sier ja takk til flere filmer fra regissør Tom Ford.

HTML EMBED
video_embed(12961,1);

Kommentarer til denne saken