Som følge av en forverring av forholdet mellom Sveits og Libyas statssjef har en av sjefene for det sveistiske industrikonsernet ABB i mer enn ett år vært nektet utreise fra Libya.

Nå er sveitseren forsvunnet.

Ikke livstegn
Ledelsen i det sveitsiske industrikonsernet er dypt bekymret og fredag melder selskapet at Max Goeldi ikke har gitt livstegn fra seg på fem uker. Sveitseren leder ABBs landskontor i Libya.

- ABB er dypt bekymret for forsvinningen av Max Goeldi. Vi har ikke hørt fra Goeldi eller mottatt noe livstegn fra ham de siste fem ukene, sa konsernsjef Joe Hogan i ABB fredag, ifølge Dow Jones Newswires.

Gadhafi
Det har utviklet seg en diplomatisk forverring av forholdet mellom Sveits og Libya etter at Hannibal Gadhafi, en av sønnene til Libyas statssjef Moammar al-Gadhafi, ble arrestert i Geneve i juli i fjor. Siden arrestasjonen har ABB-sjefen og en annen ABB-ansatt blitt nektet utreise fra Libya.

- ABB appellerer til det internasjonale samfunnet om å støtte dette arbeidet forå finne en løsning. Vi fortsetter dette arbeidet og støtter Goeldi's familie. Vi er svært takknemlige for all innsats som blir gjort av den sveitsiske regjeringen og andre parter å finne en løsning, sier konsernsjefen.

ABB Ltd.. Zürich
Sveitsisk industrikonsern, grunnlagt 1988 ved sammenslutning av svenske ASEA og sveitsiske BBC Brown Boveri (Brown, Boveri & Cie). Konsernet omfatter et stort antall selskaper i cirka 100 land over hele verden. Virksomhetens kjerneområder er kraftteknologi med produksjon av elektrisk utstyr til kraftverk og systemer for kraftoverføring, samt automasjonsteknologi og robotsystemer.

Selskapet har 112.000 ansatte. Største eier per 2007 er det svenske investeringsselskapet Investor AB, som er kontrollert av Wallenberg-familien.

Kilde: Store Norske Leksikon