Imam Abdikadir Mahamed Yussuf (49) sier i et intervju med Fædrelandsvennen at han fraråder muslimske barn å gå i barnebursdag.

«Vi muslimer har vår religion. Hvis det står i Koranen eller Hadith (fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde, eller ikke gjorde red.anm.) at bursdag er ok, sier vi ok. Jeg mener at det ikke står der. Derfor sier vi «ikke gå til bursdag». Vi sier ikke at «du gjør feil og det er forbudt». Men vi sier «du bør ikke gjøre det»,» sier Yussuf til avisen.

Imamen mener at verken voksne eller barn skal på noe vis ta del i bursdagsfeiringer.

Les også: Imam: - Muslimske barn bør ikke gå i bursdag

- Dette er helt sykt

Det får Venstres Abid Raja til å se rødt:

- Dette er helt sykt å fremholde som mal i dagens moderne samfunn. Det er nok et eksempel på at enkelte muslimske ledere vil oss normale muslimer vondt og vanskelig, sier Raja til Nettavisen - og legger til at:

- Alle barn i Norge, herunder så å si alle muslimske, gleder seg til sine bursdager og til å delta i sine venners bursdager. Dette budskapet fra imamen må vi vende ryggen.

- God integrering

Raja vektlegger sameksistens i sin argumentasjon:

- Verdikampen i Norge handler om hvordan vi skal eksistere sammen og ha fellesskapsnormer og felles arenaer. Barn som spiser, leker og feirer sammen på bursdag skaper ikke bare mye glede men er også god integrering i praksis, vi legger grunnlaget for god integrering fra barndommen av - og derfor må bakstreverske meninger ikke få vinne frem.

- Du må feire din barns bursdag

Raja har en klar oppfordring til alle muslimer:

- Min oppfordring til muslimer er derfor: du må feire ditt barns bursdag uten dårlig samvittighet, gjør det med pomp og prakt og glede, inviter andre barn i barnehagen og skolen, og send dine barn på dine barnas venners bursdag, avslutter Venstre-politikeren.

- Barn har rett til å bli hørt

Barneombudet poengterer at barn skal bli hørt i spørsmål som gjelder dem, også om barnebursdager.

-Barn skal få si sin mening og bli hørt i alle saker som angår dem. Det er en helt tydelig rettighet alle barn har ifølge FN-konvensjon for barns rettigheter (også kaldt Barnekonvensjonen). En konvensjon som flest land i verden er enige om og har signert, sier seniorrådgiver Thomas Wrigglesworth, som er fagansvarlig for barn og unges medvirkning og medbestemmelse hos Barneombudet.

-Vi oppfordrer derfor foreldre til å spørre og lytte til barna, også når det gjelder forhold som bursdagsbesøk. Når barn blir involvert i det som foregår, vil også utfallet ofte endre seg, sier Wrigglesworth.