– Jeg forsto ingenting da jeg fikk telefon om denne prisutdelingen. Jeg så listen med de andre nominerte, og tenkte: «Hvorfor er jeg blant dem? Alle på den listen har gjort så mye mer enn meg», sier Abida Raja.
I fjor høst ga hun og journalist Håkon F. Høydal ut boken «Abida Raja – Frihetens øyeblikk» til store medieoppslag og solide anmeldelser.
NRK mente det var et imponerende arbeid. I Nettavisen skrev Jan Bøhler at boken måtte bli et veiskille. VG kalte den for «Årets modigste bok». Det samme mente Rajas lillebror – stortingspolitikeren Abid Raja – da han fortalte Nettavisen at det var utrolig modig av Abida å gi ut denne boken.
Åpent og ærlig forteller Raja om oppveksten som norsk-pakistansk jente i en mannsdominert æreskultur preget av fortielse og frykt. Det er en historie om tvangsekteskap, undertrykkelse og vold i nære relasjoner. Det er en historie om svik, om å male glansbilder av en håpløs situasjon, om systemsvikt og livsløgn.
Men «Abida Raja – Frihetens øyeblikk» er også en historie om å bryte ut, og kjempe for retten til å bestemme over eget liv.
Det er for denne boken at Raja er nominert til Shabana Rehmans minnepris som deles ut på et stort arrangement i Litteraturhuset i Oslo den 16. mai.
I Juryens begrunnelse heter det at: «Abida Raja blir nominert til Shabana Rehmans minnepris på grunn av sitt personlige store mot til å bryte ut, og deretter dele sin historie på en så sterk måte at hun er blitt et forbilde – også for andre kvinner i samme situasjon.»
Les også: Disse fem er nominert til Shabana Rehmans minnepris
– Det skjer nå i dag
Raja forteller at hun først ønsket å fortelle sin historie anonymt, men at hun underveis bestemte seg for at fullstendig åpenhet var det eneste rette.
– Jeg måtte være ærlig. Både fordi jeg ønsker at folk skal tro på meg, slik at boka på den måten kanskje kan være til hjelp for andre, og fordi jeg måtte være ærlig mot meg selv, sier hun.
Raja sier hun er overveldet over reaksjonen hun har fått fra andre kvinner som befinner seg i lignende situasjoner. For hennes historie er dessverre ikke unik.
– Det er flere som vil ha det til at dette bare var noe som skjedde for 30, 40 år siden, men det stemmer ikke. Det skjer nå i dag, sier hun.
– Jeg håper flere vil stå fram med sin historie, og at flere makter å stå imot sosial kontroll og undertrykkelse. Jeg vil at folk skal se at det er mulig å bryte ut, uansett hvilken situasjon du skulle være i.
Merk: Det er juryen som avgjør hvem som vinner prisen. Lesernes mening er likevel viktig.
– Ære og respekt
I dag bor Raja på hemmelig adresse i utkanten av Oslo. Det er flere familiemedlemmer hun ikke ønsker å ha kontakt med, og eksmannen er i skrivende stund under etterforskning.
Hun sliter fortsatt med negative tanker og dårlig selvbilde etter mange år med fysisk og psykisk vold.
– Det jeg gjør nå er for andre kvinner. Dette livet er et bonusliv, og det er ikke mitt. Disse siste årene vil jeg gjøre noe bra, slik at jeg kan forlater denne verden med stolthet, sier hun.
På spørsmål om hun håper å få tildelt Shabana Rehmans minnepris sier hun beskjedent at det er en ære bare å bli nominert.
– Det er så mange i Norge som jobber med disse spørsmålene. Men det er vi fem som er nominert, og det er en ære og respekt, sier hun.
Les også:Arina Aamir (17): – Om jeg viser at jeg er redd, kommer folk til å spise meg opp
Les også: Fra jødehat og USA-forakt til eks-muslim: – Jeg går med voldsalarm