Gå til sidens hovedinnhold

Tipsene som kan gjøre deg styrtrik

Abigail Johnson er en av verdens rikeste kvinner, ifølge Forbes.

Faktisk er hun rangert som den fjerde rikeste kvinnen i verden på deres liste over de 400 mest velstående menneskene på denne jord. Med en estimert nettoverdi på 17,2 milliarder kroner er hun, ifølge magasinet, også en av Amerikas aller rikeste, og hun blir omtalt som en av de mektigste kvinnene i verden.

Allikevel er det få som vet hvem Abigail Johnson er, og hva hun driver med.

Kort fortalt sitter Johnson i toppledergruppen i det privateide aksjefondet Fidelity Investment, som hennes bestefar, Edward C. Johnson II i sin tid, grunnla. Selskapet er ett av verdens største leverandører av aksjefond og finansielle tjenester, og Johnson innehar en sentral rolle som president av bedriftens finansielle tjenester.

Johnson, som har to døtre, begynte i selskapet allerede i 1988. Siden den gang har hun, til tross for stor suksess, holdt en lav profil. Den mediesky 51-åringen snakker sjelden med pressen, men Forbes fikk henne nylig i tale og da avslørte hun blant annet hvilke erfaringer som har hatt størst innflytelse på hennes karriere, og hva hun har lært av dem.

Jobben er aldri ferdig
Etter all sannsynlighet er det Abigail Johnson som skal ta over sjefsstolen i Fidelity Investment når hennes far, Edward Johnson III, kaster inn årene.

Abigail er imidlertid langt fra selvtilfreds, fornøyd eller komfortabel med sjefsjobben hun har i vente, men så er det kanskje også hennes innstilling som vil gjøre henne til en god leder av familieselskapet.

- Uansett hvor høyt oppe du sitter i en organisasjon, uansett hvor bra du ser ut til å gjøre jobben, så er jobben aldri ferdig. Verden forandrer seg hele tiden, dine kunder forventer mer fra deg. Konkurrentene legger press på deg ved å prøve å slå deg her og der, sier Johnson.

(Les flere av Abigails tips ved å bla deg gjennom karusellen under)

Stol på instinktene
Opp gjennom livet har Johnson lært en ting, og det er at det er mange som vil gi råd, men at det ikke er spesielt smart å følge alle av dem.

- Mange vil gi deg råd, og avhengig av hvor godt de kjenner deg, så kan dette rådet være gyldig eller ikke, sier Johnson, som har lært at den eneste man kan stole på når det gjelder å ta de rette valgene - er seg selv.

- Når alt kommer til alt så er det du som kjenner deg best.

SE INTERVJUET JOHNSONS GJORDE MED FORBES:(Klikk deg gjennom bildekarusellen for å lese alle Abigails Johnsons tips)

HTML EMBED

Kommuniser effektivt
Da Johnsons gikk fra å lede en gruppe mennesker hun kjente svært godt, til å lede en større gruppe mennesker fra ulike avdelinger i selskapet lærte hun at hun måtte være smart i sin måte å kommunisere på.

- Jeg måtte lære og kommuniser til veldig forskjellige typer ledergrupper med ulike orienteringer og prioriteringer.

Få de små tingene riktig
Dette lærte Johnson da hun i en av sine sommerferier fikk i oppgave å fylle ut ordreskjema fra Fidelitys kunder.

- Det var en ganske grunnleggende jobb. Men den fikk meg til å verdsette hva det vil si å være ansvarlig for svært viktige ting i menneskers liv og sørge for at det alltid ble gjort nøyaktig og korrekt.

Ingen overraskelser er gode
Johnsons lederstil er å spørre spørsmål, og mange av dem.

Om noe går bra - hvorfor går det bra? Om det ikke går bra - hva må vi gjøre med det? Hvilke ideer har man for å få ting på rett kurs? Satte vi de riktige målene i utgangspunktet? Gjorde vi en god jobb i målsettingen?

Dette krever at folk rundt henne er transparente.

- Jeg krever ganske aggressiv målsetting og en forpliktelse til å måle prosessen mot disse målene, for jeg liker ikke overraskelser. Jeg liker ikke en gang gode overraskelser.

Ikke la hindringer felle deg
En av Johnsons til nå største utfordringer var da Fidelity mistet to nøkkelklienter - en erfaring hun beskriver som ekstremt vanskelig, til tider smertefullt, både for henne personlig og for andre i selskapet.

Tilbakeslaget lærte henne at det er tider da det er behov for å adoptere en mer aggressiv lederstil, samtidig som man må unngå å la seg felle på grunn av press og vanskelige tider.

- Det kan komme tider i en organisasjon da det å lede med innflytelse ikke er nok. Når ting ikke går den retningen de må gå må man ta seg sammen for å få organisasjonen tilbake i riktig retning.

Vend alltid blikket fremover
En ting Johnson lærte av sin far var å tenke kreativt.

- Hans innflytelse har lært meg; Ikke gå ut i fra at svarene er der ute i form av at noen andre allerede gjør noe. Noen ganger er de det. Men du må tenke forbi dette. Du må tenke at svaret og det riktige svare for deg og din organisasjon kan være noe som ikke har vært gjort før. Og det er opp til deg å oppdage og jobbe med teamet ditt for å forme og finne ut hvordan det skal gjøres med suksess.

Finanslegendens tips
Om du vil ha flere gode forretningsråd, er kanskje Warren Edward Buffet, som tidligere var en av verdens rikeste menn, en man kan dra kunnskap fra.

82-åringen omtales som en finanslegende, og det ikke uten grunn.

Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire, som var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje. Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire til investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i de aller fleste årene som Buffett har ledet selskapet.

I dag er kursen på A-aksjene verdens dyreste, når det gjelder børsnoterte selskaper, da de koster 119.100 dollar per stykk. Prisen har blitt så høy fordi Buffett ikke har splittet A-aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør. B-aksjene uten stemmerett koster 80,76 dollar per stykk - de har derimot blitt splittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her er noen av Buffets tips:

- Hold hodet kaldt og ikke bli oppildnet selv om noen analytikere anbefaler aksjen.

- Du må ha det rette temperamentet slik at du kan ta bestemmelser uavhengig av andres handlinger. Du må ha en filosofi og egenskapen av å tenke uavhengig.

- Du trenger ikke å være ekstra smart for å lykkes som investor. Det spiller ingen trille hva andre mennesker tror om aksjen. Det som betyr noe er om du vet nok til å evaluere selskapet.

- Du skal kunne skrive ned markedsverdien på selskapet på et papir for så å fortsette med at selskapet er verdt mer enn det fordi...- dersom du ikke kan fullføre setningen skal du ikke kjøpe aksjen.

- Nøkkelen er å ikke bli forført av ville ideer, men i stedet følge det fundamentale år ut og år inn.

Dette leter han etter hos selskaper han vil investere i:

- Sats på handler som du forstår.

- Som har fordelaktig langsiktig økonomi.

- Dyktig ledelse du kan stole på.

- Fornuftig prislapp.

- Langsiktig konkurransefortrinn.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken