(SIDE2:) Danske «Thomas» sier han bør ha juridisk rett til å fraskrive seg farsansvaret økonomisk og følelsesmessig når han ettertrykkelig fortalte sin kjæreste at han ikke ville ha flere barn. Han mente også at hun lurte ham til å bli gravid.

39 prosent av danskene er enig med ham.

- Sex er ikke bare «fart og moro» uten ansvar eller konsekvenser, som kjent kan kvinner bli gravide. Det er barnets interesser som må væree avgjørende. Derfor er jussen enkel på dette feltet. Menn må ta konsekvensene, ikke springe fra dem, sier advokat Kjell Dahl til Vårt Land.

Han er jobbar som frivillig i Reforms juridiske rådgivningstjeneste. Reform er et statsstøttet, nasjonalt ressurssenter for norske menn. Ifølge Vårt Land har ikke senteret vært utfor begrepet «juridisk abort» før.

Et kjapt søk på nettet viser at problemstillingen «han vil ikke ha barn, men jeg er gravid» er mye diskutert i forum på steder som Babyverden og Mammanett. En sjelden gang inntreffer det også at en mann ber om råd fordi kjæresten eller kona vil ta abort, men han ønsker at barnet skal bli født.

I 2006 skrev Dagbladet Magasinet om «Petter» som ville at kjæresten skulle ta abort. Og i 1986 tok Robert Hercz saken om samboerens graviditet så langt som til Høyesterett og senere til menneskerettighetsdomstolen i Haag fordi han ikke ønsket at hun skulle ta abort. Han fikk ikke medhold noensteder da han saksøkte staten.

I Norge, som i Danmark, har kvinner rett til selvbestemt abort eller å bære frem et barn. Det er kvinnens ansvar alene.

Ville ikke bli far

I Danmark har en mann imidlertid vakt oppsikt fordi han ønsker det han kaller juridisk abort. Han ønsket ikke å bli far, og mener at han burde få anledning til å fraskrive seg farskapet på linje med en anonym sæddonor. Han har ikke fått rettslig medhold.

39 prosent av spurte dansker støtter ham imidlertid i dette synet, viser en undersøkelse som er gjengitt i Berlingske Tidende. Hele 68 prosent mener mannen bør ha rett om kvinnen har narret ham.

Mannen og kvinnen var sammen i et halvt år. Hun hadde vært åpen med ham at hun gjerne ville ha barn og at hun også hadde forsøkt med fertilitetsbehandling med tanke på å bli enslig mor. Legen hadde imidlertid gitt henne beskjed til slutt at hun ikke kunne bli gravid.

Men så ble hun det likevel.

Mannen forteller at han hadde gjort det klart for kvinnen at han ikke ønsket flere barn. Han hadde to fra før og lå i strid med barnas mor.

Kvinnen på sin side selv sa da rettssaken kom opp i 2011 at hun hadde vært åpen om sin fertilitetsbehandling og at mannen i utgangspunktet var klar på at han ikke ville ha barn. Men at de sammen kom frem til at de ville ha sex uten beskyttelse. Da hun ble gravid, ble hun overrasket og anså at legen hadde tatt feil.

Prinsippsak

Mannen mener at saken har prinsipiell karakter og at en mann bør kunne fraskrive seg farskapet og dermed samvær og økonomisk forpliktelse om en kvinne ikke vil ta abort.

Kjønnsforsker ved Roskilde Universitet Karen Sjørup sier til Berlingske Tidende at det i et likestillingsperspektiv burde være rimelig å diskutere det. Men at hun ikke tror såkalt juridisk abort har støtte i samfunnet.

Jydskevestkysten skriver også at politikerne i Danmark ikke er for at en mann kan fraskrive seg ansvaret.

Kvinnen i denne saken har tilbud mannen å se sin datter, men han vil ikke ha noe med barnet å gjøre.

-Selvfølgelig har jeg vondt av jenta. Jeg synes det er forferdelig og dypt uetisk og egoistisk av en kvinne å få et barn med en mann, som hun godt ved ikke er interessert i å få barn med henne, sier han til Berlingske Tidende.

Han har meldt saken inn til Menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Hva mener du? Bør menn få mer bestemmelsesrett om en kvinne skal bære frem hans barn mot hans vilje?