(SIDE2): Onsdag kom nyheten om at det nå er lov å abortere bort et tvillingfoster, til tross for at fosteret er helt friskt.

Overlege mener det setter det andre barnet i fare

Abortloven er ikke tydelig på dette punktet, og sykehusene i Norge har i mange år etterlyst en avklaring. Helseminister Bent Høye ba derfor om bistand til å tolke loven, og konklusjonen er altså at abortloven åpner for abort av friske tvillingfoster frem til uke 12.

Overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital reagerer på avgjørelsen, og sier til NRK at en abort av et tvillingfoster vil sette det andre fosteret i fare.

– Vår anbefaling var at dette bare skulle være tillatt for tvillinger dersom det ene fosteret viste utviklingsavvik, og at det da skulle gjøres mellom uke 12 og 14 for å minske risikoen for å miste også det andre barnet, sier Heiberg Kahrs til NRK.

- Ikke etisk riktig

Tvillingmor og Side2-blogger Stine Skoli, som skriver bloggen Speiltvillingene, reagerer kraftig på nyheten.

Torsdag skrev hun et blogginnlegg der hun blant annet skriver:

«Å være mamma er uvurdelig, uansett om det er for ett barn eller ti. Er du klar for å bli mamma, så velger du aldri bort ett av barna!»

- Å skulle ta bort et friskt barn på grunn av egen egoisme er en forferdelig ting å gjøre. Dette kan ikke sammenlignes med å ta en «vanlig» abort, der kvinnen har gått gjennom en tankeprosess der hun har kommet frem til at hun av ulike årsaker ikke kan få et barn. Men hvis du er klar for å bli mamma, så kan du ikke velge bort et av barne dine! Det blir jo som å kaste et barn, mens du beholder det andre, sier Skoli til Side2.

Hun påpeker at situasjonen naturligvis er en helt annen hvis det ene fosteret ikke er friskt, og man må velge å fjerne det ene for at det andre skal ha en mulighet til å overleve.

- Men det er ikke etisk riktig å fjerne et friskt barn, for så å ta imot det andre, mener Skoli.

«Stakkars deg, er det to stykker?»

Skoli har full forståelse for at nyheten om at man venter tvillinger kan virke skremmende.

- Slik var det jo for oss også. Men det tok ikke veldig lang tid før jeg ble vant til tanken, og gledet meg til å se barna mine.

Under svangerskapet opplevde Skoli at venner og bekjente ofte kom med kommentarer om hvor tungt og vanskelig det kom til å bli å få tvillinger, til tross for at hun selv hadde begynt å glede seg.

- «Stakkars deg, er det to stykker? Jeg er glad det ikke er meg,» kunne folk si. Eller «Du får nyte tiden før de kommer ut». Jeg tror jo de var ment som støttende kommentarer, men jeg opplevde de som veldig negativt ladet, spesielt siden jeg fikk høre det hele tiden.

LES MER HER: - Det hender noen spør: Skulle du ikke ønske du hadde bare ett barn?

- Hvis du da, som 21 år gammel gravid jente med tvillinger i magen, hadde visst at det å fjerne et av fostrene var en mulighet, ville du vurdert det?

- Nei, det ville jeg ikke. Det var en skummel tanke i starten, men det var jo en selvfølge for oss at vi skulle beholde begge barna våre. Det som bekymrer meg er at dette skal bli en veldig godtatt ting å gjøre, og at man etter hvert ikke vil reagere på det.

LES OGSÅ: Ny forskning: Barn bør sove med mamma til de er 3 år gamle

Fant nærhet i hverandre

Nå har Skolis tvillinger blitt tre år gamle, og hun stortrives som tvillingmamma.

- De er så nært knyttet. Hvis en av dem hade dødd under svangerskapet så tror jeg faktisk at den andre alltid ville savnet eller manglet en del av seg selv. Jeg begynner å grine ved tanken på at en av dem ikke skulle vært her.

Allerede som små babyer fant tvillingene støtte og nærhet i hverandre, forteller Skoli. Hun kunne godt dusje mens tvillingene lå på gulvet og holdet hverandre i hånda.

- Hva har du å si til foreldre som eventuelt skulle vurdere å fjerne et av tvillingfostrene?

- Ikke tenkt tanken engang, for du aner ikke hva du går glipp av. Det er helt fantastisk å være tvillingmamma, og de har så mye glede av hverandre, avslutter Skoli.

LES OGSÅ: Den døende tvillingen holder søsterens hånd på ultralydbildet

Bloggen Speiltvillingene kan du lese her.