Gå til sidens hovedinnhold

Setter Operaen i skyggen

Abu Dhabi ønsker å sette kultur på kartet.

(LXUS.no) Abu Dhabi tar virkelig godt i når de skal bygge scenekunsthus. De har nemlig fått den britisk-iranske superarkitekten Zaha Hadid til å tegne et virkelig spektakulært bygg som skal huse fem saler: Musikksal, konsertsal, teatersal, operasal og en fleksible sal.

LES MER OM LIVETS BESTE SIDER

Til sammen har kultursenteret sitteplasser til 6.300 mennesker. Vår egen opera har i dag totalt cirka 1700 sitteplasser fordelt på to saler.

Ikke bare setter dette bygget vårt operahus i skyggen, men overgår selv Londons gigantiske Albert Hall, som har 5.544 plasser.

I tillegg planlegges det også en høyskole for scenekunst i samme bygg.

LES OGSÅ: Se sheikens øyrike

Kulturhuset ser ut som om det organisk har vokst seg på plass. Hadid selv omtaler bygget som en «biologisk analogi», skriver design og arkitekturnettstedet dezeen.com.

Om huset dermed et «grønt» miljøbygg vites ikke.

Grener, stammer, frukt og løv har vært Hadids inspirasjon. Dette har hun abstrahert inn i et fantastisk arkitektonisk design.

Kulturhuset skal settes opp på den i dag ubebodde øya Saadiyat som ligger like utenfor Abu Dhabis kyst. Abu Dhabi har ambisjoner om å gjøre denne øya til et kulturelt senter, og flere kjente arkitekter er satt i sving for å lage flere spektakulære bygg.

LES OGSÅ: Se verdens største opplevelsesland

I tillegg til det gigantiske scenekunstbygget vil det også bli satt opp flere andre museer og kulturbygg på samme øy. Dermed håper myndighetene å kunne sette Saadiyat på kartet som Midtøstens senter for kunst og kultur.

Målet til Abu Dhabi er ifølge D2 å få tre millioner besøkende hvert år.