Gå til sidens hovedinnhold

Her overraskes publikum

Disse Oscar-vinnerne hadde ikke publikum forventet.

(SIDE2:) Oscar-utdelingen nærmer seg. Som vanlig er noen av de nominerte klare favoritter før søndagens seremoni.

Det antas at «The King's Speech» får prisen for beste film, mens Colin Firth og Natalie Portman forventes å ta med statuetten hjem i kategoriene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle.

Men Oscar-utdelingen er morsomst å følge når det skjer noe uventet. Noen ganger er det fortjent, andre ganger regnes det som skandale. Uansett er det underholdende med overraskelser. Her er noen av de mest overraskende vinnerne i Oscar-historien:

Beste kvinnelige birolle i 1993
En av de erfarne og anerkjente skuespillerne Vanessa Redgrave, Joan Plowright, Judy Davis og Miranda Richardson var antatt å få prisen. Men i stedet gikk den til Marisa Tomei for rollen i komedien «My Cousin Vinny». Det er ikke vanlig at skuespillere får prisen etter komedieroller, og Tomei var ingen kjent skuespiller på dette tidspunktet.

Beste foto i 1936
Dette er ikke en kategori hvor folk flest peker seg ut favoritter eller lar seg overraske over vinneren. Likevel ble alle overrasket da prisen gikk til Hal Mohr for hans innsats i «A Midsummer Night's Dream». Mohr var nemlig ikke blant de nominerte. For første og hittil eneste gang gikk prisen til en såkalt «write in»-kandidat - en person som ikke er nominert, men hvor medlemmer i juryen tilføyer navnet i stemmeprosessen.

Beste film i 1999
Storslåtte dramafilmer om virkelige hendelser er ofte favoritter i kategorien Beste film. I 1999 handlet tre av de fem nominerte om andre verdenskrig. Av disse var det antatt at «Redd menig Ryan» skulle få prisen, men også «Den tynne røde linjen» og «La vita e bella» var godt likt. Filmen som til slutt vant, var imidlertid den romantiske komedien «Shakespeare in Love».

Beste kvinnelige birolle i 1975
Ingrid Bergman var en fremragende skuespiller som fortjent hadde vunnet to Oscar-statuetter for sine hovedroller tidligere. I 1975 trodde man likevel at en av de andre nominerte skulle få prisen. Bergman ble også selv overrasket og sa i takketalen at hun mente at Valentina Cortese i «Day for Night» hadde gjort årets nydeligste opptreden.

Beste kvinnelige hovedrolle i 1963
Blant de nominerte fant vi storheter som Katharine Hepburn og Bette Davis i klassikerne «Long Day's Journey Into Night» og «Whatever Happened to Baby Jane». Alle trodde at en av disse skulle vinne prisen. I stedet vant den langt mindre kjente Anne Bancroft for rollen i «The Miracle Worker». Bancroft selv var ikke engang til stede under seremonien.

Beste film i 2006
«Brokeback Mountain» var den store snakkis-filmen i 2006, og de fleste trodde - og håpet - at filmen skulle få Oscar i kategorien Beste film. Mange nevnte også «München» som en fortjent vinner. Men det var «Crash» som gikk av med seieren.

Beste kvinnelige hovedrolle i 1969
Fem verdige kandidater var nominert, og det var vanskelig å plukke ut én favoritt. Så vanskelig var det, at juryen ikke klarte det. Derfor vant både Katharine Hepburn for «The Lion in Winter» og Barbra Streisand for «Funny Girl».

Beste film i 2003
Den stjernespekkede dramafilmen «The Hours» var favoritt før utdelingen i 2003. Andre heiet på «Pianisten» eller «Ringenes herre: To tårn». Musikalkomedien «Chicago» var også en utfordrer, men mye mer lettbeint enn konkurrentene. Likevel var det den som vant. Blant filmnerdene regnes det fremdeles som en skandale at filmen er en Oscar-vinner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken