Gå til sidens hovedinnhold

Klisjéfulle muskelbunter

De blir slått ned, de blir skutt, de blir forfulgt, de blir dolket i ryggen. Actionheltene gir aldri opp.

(SIDE2:) Det er få som fremstår som tøffere enn actionhelter. De tåler alt av fysisk smerte, mens kjærligheten ofte er vanskeligere å takle.

Denne helgen har «Fast & Furious» norsk premiere. Dette er den fjerde filmen i serien om Dominic Toretto, og publikum har tydeligvis fortsatt ikke gått lei.

LES ANMELDELSEN: Brummende gjensyn med Diesel

Actionheltene spilles som regel av skuespillere med store muskler og steinansikt. Fordi de blir typecastet, lykkes de sjelden med roller i andre type filmer. Men det finnes selvsagt unntak, som Bruce Willis og Mel Gibson. De er i dag like kjent for rollene i filmer som ikke er actionfilmer som rollene i henholdsvis «Die Hard» og «Dødelig våpen».

Vi har plukket ut de mest typiske actionheltene:

Vin Diesel
Det er få som er tøffere enn denne karen. Filmdebuten hans var riktignok i den rørende dramafilmen «Awakenings» fra 1990, men dette var bare en statistrolle.

Gjennombruddet kom med «Redd menig Ryan» i 1998. Her spilte han menig Adrian Caparzo. Den første virkelige actionheltrollen hans var i «Pitch Black» i 2000. Denne ble fulgt opp med den første «The Fast and the Furious»-filmen. Deretter spilte han en rekke actionfilmer, blant annet «xXx».

I 2005 prøvde han seg i en mer familievennlig rolle, skjønt også i denne filmen var han en actionhelt. «The Pacifier» spiller han en politimann som må ta seg av en flokk med unger. Etter dette spilte han i komedien «Find Me Guilty», hvor han spilte en gangster. Siden har han kun spilt i actionfilmer.

Steven Seagal
Steven Seagal har bare spilt i én film som ikke er en actionfilm: «The Onion Movie» fra 2008.

I fjor gikk Side2 gjennom karrieren hans. Vi fant ut at Seagal har spilt politimann elleve ganger, agent åtte ganger, militær seks ganger og andre roller fire ganger. Siden den gang må vi plusse på en politimann og en vampyrjeger.

LES OGSÅ: En mann - ett ansikt

14 av de 33 filmene han har spilt i kom rett på DVD. Titlene på filmene hans inkluderer «Hard to Kill», «Today You Die», «Pistol Whipped» og - hans mest kjente film - «Under Siege».

Jean-Claude Van Damme
Denne belgiske muskelbunten filmdebuterte som homofil karatemann i «Monaco Forever» i 1984. Da hadde han avsluttet kickbokserkarrieren, men fortsatte ofte med boksingen i filmene.

Han har hatt roller i hele 30 actionfilmer, men begynner nå tydeligvis å bli litt lei. I 2006 spilte han i den tyrkiske komedien «Sinav», og han nektet å motta penger for filmen fordi han var så glad for å få spille en annen rolle enn han var vant til.

Arnold Schwarzenegger
På 1980-tallet var det neppe noen som hadde trodd at den østerrikske bodybuilderen skulle bli guvernør i California.

Han begynte skuespillerkarrieren som Hercules i «Hercules in New York» i 1970. Han er imidlertid mest kjent som Conan og The Terminator i de to filmseriene.

På slutten av 1980-tallet fant han ut at han ville prøve seg på andre roller enn actionheltene. Han spilte i komedier som «Twins», «Førskolepurk» og «Junior». I 1997 fant han heldigvis ut at action passet best for ham, og han spilte i flere actionfilmer. Etter at han ble guvernør i 2003, har han tatt pause i actionkarrieren.

Chuck Norris
En av tidenes største actionhelter har blitt 69 år gammel og har ikke spilt i noen filmer siden 2005.

Chuck Norris er best kjent som Cordell Walker i TV-serien «Walker, Texas Ranger». Men Norris har også hatt mange andre actionroller. Blant filmene hans finner vi «Slaughter in San Francisco», «An Eye for an Eye» og «Missing in Action». Den siste filmen han spilte i før han ble pensjonist, var «The Cutter».

Før han begynte som skuespiller, var Norris karatetrener. Han har blant annet vært læreren til Steve McQueen, Priscilla Presley og Osmond-familien. I tillegg har han svart belte i kampsportene Tang Soo Do og Tae Kwan Do. Det var for øvrig Steve McQueen som overbeviste Norris om at han burde prøve seg som skuespiller.

Wesley Snipes
Wesley Snipes er mest kjent for tittelrollen i «Blade»-filmene. Her spiller han en mann som er halvt vampyr og halvt menneske. Men Snipes har spilt i langt flere filmer enn dette.

Allerede i de første filmene sine, spilte Snipes atletiske menn. Dette gjorde at han fort ble en ettertraktet actionhelt. Noen av filmene han har spilt i er «Rising Sun», «Drop Zone», «Murder at 1600» og «The Contractor».

Som flere andre actionhelter, har han drevet mye med kampsport. Han har blant annet svart belte i den brasilianske kampsporten Capoeira.

Jason Statham
De fleste actionheltene begynner å bli godt voksne, men heldigvis er det håp også for framtidens actionfans. Jason Statham er fortsatt bare 36 år gammel og har lang tid igjen før han blir for gammel for reinspikka action.

Stathams to første roller var i Guy Ritchie-filmene «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» i 1998 og «Snatch.» i 2000. Siden har han spilt i actionfilmer som «The Transporter», «The Italian Job», «Collateral» og «Cellular». I fjor hadde han hovedrollene i «The Bank Job», «Death Race» og «Transporter 3».

Statham er en atletisk mann, som blant annet har vært på det britiske landslaget i stuping.

Kommentarer til denne saken