Gå til sidens hovedinnhold

Fikk skarpskyttere på nakken

Jamie og Adam bustet feil myte.

(SIDE2:) «Mythbusters»-gutta Jamie Hyneman og Adam Savage er ikke perfekte, de er tross alt bare mennesker de også.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Og gjør de feil i programmet sitt, så får de som oftest høre det sporenstreks av fansen. Likevel er det enkelte yrkesgrupper man ikke ønsker å legge seg ut med, og duoen skulle kanskje ønske de hadde dobbeltsjekket fakta når det gjaldt denne litt spesielle myten.

De klarte nemlig å irritere på seg skarpskyttere over hele verden.

Fulltreffer
- Det var en myte som gjaldt en berømt skarpskytter under Vietnamkrigen, Carlos Hathcock, som skal ha drept en fiende ved å skyte ham gjennom riflesiktet og rett i øyet. Vi gjorde eksperimentene og beviste at det var umulig, forteller Adam.

- Da fikk vi virkelig fansen på nakken, og vi er ikke spesielt glade i sinte skarpskyttere. De påpekte at vi hadde brukt feil utstyr, så vi gjorde ett nytt program på den samme myten, med den rette rifla og den rette ammunisjonen. Da fikk vi det til, sier han.

Se første forsøk her:

HTML EMBED

Her finner du forsøket med rett utstyr.

Egentlig er verken Adam eller Jamie spesielt glade i våpen.

- Personlig er jeg livredd hver gang jeg holder i et ladet våpen, innrømmer Adam.

Ingen bombeskole
- Vi ser på våpen fra et teknisk ståsted. De er ofte veldig fine håndverk, og det er synd at de faktisk brukes til å drepe folk. Vi ønsker ikke å gi ut en beskjed om at vi elsker våpen, eller eksplosjoner for den saks skyld, sier Jamie og påpeker at de tar ekstreme forholdsregler og setter sikkerheten i høysetet hver gang de sprenger noe i luften.

Dessuten er gutta redde for å lære seerne der ute hvordan de skal lage farlige eller ulovlige ting. Jamie påpeker at de for eksempel aldri vil vise seerne hvordan man lager en bombe.

- Vi er ganske bekymret over slike ting, og av og til har vi måttet vurdere det, sier han.

Lyddempere
- Jeg har et godt eksempel. Der er mange myter der ute om lyddempere til pistoler. På film høres de alltid ut på en spesiell måte, og det er mange teorier om ting du kan bruke til å dempe lyden av et skudd, sier Adam.

- Fra et teknisk ståsted er dette en perfekt myte for oss, og vi diskuterer det til stadighet. Men vi har ennå ikke kommet på en måte å lage et program om det uten å faktisk vise hvordan man lager en lyddemper. Vi har jo ikke lyst å lære folk hvordan de skal gjøre forferdelige ting, påpeker han.

Styrer unna Big Foot
En annen type myter gjengen ikke har lyst å prøve seg på, er myter med overnaturlig preg. De styrer klart unna alt som har med yetier, sjømonstre, spøkelser og romvesen.

- Grunnen til at vi ikke utforsker myter vi synes faller inn i «oogie boogie»-kategorien, er fordi det er håpløst å bevise at noe ikke eksisterer. Jeg er ganske sikker på at Big Foot ikke eksisterer. Men hvis vi prøver oss og det ender opp med at vi ikke finner ham, så har det ikke bevist noe annet enn at vi ikke vet hvordan vi skal finne Big Foot, sier Adam.

- Én gang lagde vi et program om pyramiders kraft, og det beklager vi. Vi kommer aldri til å gjøre det igjen, lover han.

Oppfinnere
Selv om gutta spiller inn nærmere 50 programmer i året, har de tid til å gjøre andre ting også. Jamie Hyneman driver for eksempel og finner opp ting for forsvaret.

- Det er egentlig litt topphemmelig, men jeg kan fortelle om én ting. Jeg holder på å utvikle en ny type pansring som tåler trykkbølger fra eksplosjoner, avslører han.

Side2 snakket sist med Jamie og Adam i fjor, og da avslørte de at selv om de jobber tett sammen, er de egentlig ikke venner.

Les mer: - Vi er ikke venner på fritida

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken