Adresseavisens kjente tegner Jan O. Henriksen illustrerte debatten rundt den danske tegneren Kurt Westergaard i bilaget Uke-Adressa med en satirisk tegning. Da avisledelsen oppdaget tegningen, ble 90.000 eksemplarer sendt rett til makulering, ifølge NRK.

Sjefsredaktør i Adresseavisen og leder i styret for Norsk Presseforbund, Arne Blix, sa følgende til Journalisten.

- Jeg vil ikke begrunne hvorfor denne tegningen er trukket. Det ville på en måte være å gjengi den etter at vi bestemte ikke å publisere.

Journalisten ha valgt å trykke karikaturen fredag.

Fornøyd tegner
Tegneren selv har forståelse for at tegningen ble trukket.

- Ja, hmm, la meg si det slik, Jeg har full forståelse for beslutningen, men det er klart når jeg først lager en tegning så er jo poenget at den skal trykkes. Men jeg har ingen problemer med at redaktør Blix har vurdert denne saken annerledes, sier Henriksen til NA24.

- Er du fornøyd med tegningen?

- Ja, selvfølgelig, jeg er stort sett fornøyd med alle mine tegninger. Når det gjelder denne så mener jeg selv den er ganske ufarlig. Jeg sensurerte selv bort lunta på Muhammeds hode for å avdramatisere, sier Henriksen som overfor NA24 gjør det klart at han synes hele saken er litt tøvete.

Liker ikke sensur
Han har imidlertid forståelse dersom det er hensynet til sikkerhet som gjorde at Adressas redaksjonsledelse valgte å makulere opplaget på 90.000 instikk.

- Jeg vet jo hvordan de har det i Jyllandsposten nå, der absolutt alt og alle må sjekkes både på vei inn og ut av bygningen, sier Henriksen.

- Det er ikke verdt å risikere noe, men få med at jeg absolutt ikke liker å sensurere egne tegninger, sier den joviale tegneren.

Betent
30. september 2005 trykket avisa Jyllands-Posten karikaturene som provoserte muslimer verden over og senere førte til drapstrusler, ambassadestorming, flaggbrenning og voldelige opptøyer.

«Den største utenrikspolitiske krise for Danmark siden 2. verdenskrig», er Dagbladet Informations oppsummering av saken. Striden fikk en norsk avlegger da tegningene ble trykket blant annet i den kristne avisen Magazinet. Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk og Presseforbundets leder Per Edgar Kokkvold ble drapstruet.

Den siste tiden har saken blusset opp igjen da Flemming Rose, kulturredaktøren som sto midt i stormen da den raste som verst, gir ut en bok om saken, «Tavshedens tyranni». Her trykkes tegningene enda en gang.

Les mer : Danskene på tå hev fem år etter karikaturene