Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot å legge ut slike bilder på nett

Feriebildene av barna kan bli brukt i pornografiske sammenhenger.

(SIDE2): Vi deler stadig mer på nettet og i sommer vil det florere feriebilder av barn og unge i ulike sosiale medier. Men i verste fall kan bildene brukes til noe helt annet enn å vise frem sine beste sommeropplevelser og ferieminner.

Bryter loven
Det blir stadig lettere å miste kontrollen over alle bilder som blir lagt ut på nett.

- Det er flott at foreldrene er stolte av ungene sine, og vil dele sommerhilsener med venner og bekjente, men husk å ivareta barnas integritet, sier Runar Skaare Tveiten, nettrådgiver i slettmeg.no, til NRK.no.

- Ikke legg ut bilder av lettkledde barn på sosiale medier, de kan bli misbrukt, fortsetter Tveiten.

Nettrådgiveren forklarer at bilder som du publiserer på nett er beskyttet av lovverket selv om din profil er åpen for alle, men at svært mange dessverre ikke bryr seg om hva som er lovlig og ikke.

Bytter ut ispinnen med noe helt annet
Videre kan bilder av barn i badetøy settes sammen med andre bilder og dermed kan det opprinnelige bildet få en annen betydning. For eksempel kan en iskrem eller en pølse i brød bli byttet ut med noe helt annet.

Mange foreldre tenker ikke over dette når de legger ut bilder av barna. I tillegg til at bildene kan bli misbrukt er det også viktig å tenke på barnas privatliv.

Man oppfordrer dermed foreldrene til å spørre barna om det er greit at man legger ut bilder. Vær klar over at det som legges ut på nett i dag også vil være der når barna blir eldre.

Foreldre må ta ansvar
Husk også at det skal være mulig å bestemme hvem som har tilgang til bildene dine og at det kan være lurt å stille inn din konto til privat fremfor at den er offentlig.

Man trenger ikke å bli hysteriske, men husk at det er dere som bør lære barna hva man kan dele og hva man ikke bør dele på nettet , og at det derfor kan være lurt å gå foran som et godt eksempel. Det er foreldrenes oppgave å sette grenser.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken