Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot permanent oljesjokk

Det internasjonale pengefondet advarer mot et "permanent oljesjokk". De mener verden må forberede seg på høye bensin- og energipriser de neste 20 årene. Les mer her

Verden står foran et 'permanent oljesjokk' og må justere seg til høyere energipriser i tidene som kommer.Det er konklusjonen til Det internasjonale pengefondet (IMF) i den sterkeste advarselen til dags dato hva angår de langsiktige energiutfordringene. Det betyr også at IMF venter at forbrukerne må belage seg på høye besinpriser en god stund fremover.IMF forventer kraftig vekst i utviklingslands etterspørsel etter olje, og begrenset vekst i nye oljekilder utenom OPEC etter 2010.


Det får IMFs sjeføkonom Raghuram Rajan til å uttale at vi må vente høyere energipriser, og vi må lære å leve med det.- Oljeprisen vil fortsette å representere en seriøs risiko til verdens økonomien, mener Rajan skriver Financial Times.IMFs langsiktige oljeprisanslag i sin siste rapport, World Economic Outlook, er at et fat råolje i 2010 vil koste 34 dollar i dagens pengeverdi, og at prisen vil øke til mellom 39 og 56 dollar fatet i 2030.Dette er anslag som er langt over markedets og industriens forventninger. Det er også langt mye høyere enn de langsiktige estimatene fra det internasjonale energibyrået IEA. Deres anslag for oljeprisen i 2010 er på 27 dollar fatet og 34 dollar fatet i 2030. Alt i dagens pengeverdi.- Sjokket vi ser er et permanent sjokk som vil fortsette. Og land behøver å justere seg til det, sier David Robinson, visesjeføkonom i IMF til Financial Times.IMF oppfordrer nå asiatiske myndigheter til å kutte i sine oljesubsidier for på den måten begrense veksten, og de verste utslagene.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken