Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot unges risiko-sex

Nesten seks av ti har hatt ubeskyttet sex med en ny partner og får nå kritikk. Vi utsetter oss for stadig mer risiko. Se statistikken her.

I Sverige går Statens Folkehelseinstitutt nå ut og advarer unge svensker mot ubeskyttet sex. Ifølge kondomprodusenten Durex globale sin sexundersøkelse for 2003 hadde nesten seks av ti svensker hatt ubeskyttet sex med en ny partner, og ifølge Statens Folkehelseinstitutt slår dette kraftig ut på sykdomsstatistikken, skriver Expressen.

Også nordmenn i risikogruppen
I den samme undersøkelsen opplyste nesten fire av ti nordmenn at de hadde hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Det gir oss en 8. plass på listen over hvem som har mest ubeskyttet sex. Med tanke på at 34 land deltok i undersøkelsen er dette urovekkende.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at nesten 15 000 fikk påvist klamydia i 2001- det høyeste antallet siden 1991. Også antallet påviste tilfeller av sykdommer som syfilis, gonoré og HIV har økt her til lands, ifølge Folkehelseinstituttet.

Mer om kjønnssykdommer
De vanligste seksuelt overførbare sykdommer i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes. Mindre utbredt er trichomonas-infeksjon, flatlus, skabb, hiv-infeksjon og hepatitt B.

Gonoré og syfilis forekommer ikke så ofte i Norge. To sykdommer som ikke er seksuelt overførbare, men som ofte oppfattes som det, er sopp og bakteriell vaginose.

Mer informasjon om seksuelt overførbare sykdommer finner du på nettstedet Ung.no. Lenker til deres temaseksjon finner du under:

Dine seksuelle rettigheter
Sikrere sex
Kjønnssykdommer
Tips når du skal velge prevensjon
Trenger du hjelp eller råd?
Helsestasjoner for ungdom

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus