Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg forventer at advokater ikke dikter opp ting

Full ordkrig mellom Geir Lippestad og John Christian Elden.

Det har skapt debatt at Geir Lippestad gir ut bok om sin tid som forsvarer for Anders Behring Breivik.

Utgivelsen har ført til at Advokatforeningen har fått flere klager, og de skal behandle en sak om Lippestad på sitt hovedstyremøte kommende helg.

Torsdag kastet advokat og Nettavisen-blogger John Christian Elden seg inn i debatten. I et blogginnlegg på Nettavisen omtalte han «boken han aldri får utgitt».

«Jeg kunne risikert at folket stilte spørsmål ved om det var trygt å snakke med sin egen advokat under fire øyne, og om de risikerer å bli møtt av egne betroelser og vurderinger fra et forlag. Ikke minst kunne klienten lure på om han risikerer å bli fallt i ryggen» skriver Elden.

Lippestad svarer
Han nevner ikke advokat Geir Lippestad med et ord, men det er ingen tvil om hvem han sikter til.

LES HELE ELDENS BLOGG HER

Nå slår Geir Lippestad kraftig tilbake.

- Det er forventet at advokater forholder seg noenlunde til fakta og ikke dikter opp ting, sier Lippestad til Nettavisen NA24.

- Jeg ser frem til at denne debatten kommer inn i mer ordnede forhold og ikke bare debatteres i blogger og på Twitter, fortsetter Lippestad.

Når Nettavisen presenterer Lippestads kommentarer til Elden, svarer advokatprofilen slik:

- Advokater bør, og må, alltid forholde seg til fakta. Det er det som er jobben vår overfor klientene. Dog vet vi om mye fakta som er betrodd oss i fortrolighet, og det må vi være nøye med ikke å forholde oss til offentlig, eller la andre få snusen i. Det tror jeg alle advokater er enige i, sier Elden til Nettavisen NA24.

- Jeg forholder meg ikke til hva Lippestad måtte ha gjort. Det som er viktig for meg var å få frem hva som er god advokatskikk i forhold til spørsmålet om advokaters blottstilling av klienter - helt uavhengig av min kollegas konkrete sak - fordi svært mange lurte etter at boken kom ut, fortsetter Elden.

- Avslått alle tilbud
Elden sier videre at han aldri har vurdert seriøst de mange boktilbudene han har fått.

- Jeg har flere ganger opp gjennom årene, blitt bedt om å skrive, eller bidra til bøker, der klienter og saker er i fokus. Jeg har aldri vært i tvil om at det måtte avslås. Alle klienter må føle seg sikre på at det de betror advokaten sin, ikke blir offentlig eie, sier Elden.

- Som jeg antyder i bloggen min hadde nok reaksjonene vært mildere om jeg «outet» for eksempel Bhatti, enn en mer ordinær kjent klient. Hadde jeg gjort det, ville nok bevillingen min hengt i en tynn tråd, fortsetter Elden.

Twitter-debatt
Han får stor støtte fra flere profilerte personer på Twitter, blant annet en tidligere justisminister

Anne Holt skriver:

«Alvorlig talt: Boka til @GeirLippestad innebærere flere eklatante brudd på advokaters taushetsplikt. Kan #advokatforeningen leve med dette?»

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn anbefalte via sin twitterkonto Eldens blogg torsdag kveld.

«Bra om advokat-klient-forhold fra Elden. Geir Lippestad bør snart svare på kritikken», skrev Rotevatn.

Advokat Jon Wessel-Aas gjorde det samme.

«Advokatetikk; elegant belyst av Elden. Nå bør Geir Lippestad svare/forklare, av hensyn til tilliten til standen»,skrev han.

Av andre kjente kulturpersonligheter stilte Per Ståle Lønning seg spørsmålet om advokater bør gi ut bøker.

«Har vi mange eksempler på at forsvararen har skrive bok om klienten sin,eller er Lippestad-boka eit uvanleg unnatak?» spurte Lønning på Twitter.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken